lauantai 3. elokuuta 2019

Satoa kasvihuoneesta ja metsästä


Yllä esitys tähän mennessä kypsyneistä tomaattilajikkeista. Nimet ovat autuaasti häipyneet, mutta se tieto ei ole minulle muutenkaan kovin tärkeää. Hedelmiään vielä kasvattavat jättitomaatti, ja alla oleva "puska", joka on yhdessä terassin nurkassa.




Minulla on vain tomaatteja, kesäkurpitsaa ja erilaisia salaatteja ja jotain yrttiä. Suloisessa sekamelskassa.


Kuumaa on... tämän kesäkurpitsalajikkeen lehdet sen puoleen kääntyvät aina alaspäin.Vesimeloni pilkistää joukosta.




Vesimeloniahan taimikasvatin. Kröhöm. Sain mukamas kuningasidean, että laitan säkit terassin seinustalle ja yhtenä iltana sitten istutin taimet. Mutta ei mennyt montaa tuntia, kun jouduin istuttamaan niitä uudelleen. Ne olivat "lennähtäneet" pois säkeistä. Apupuutarhuria en nähnyt hommissa, mutta Fiinu säkkejä ilman muuta oli käynyt penkomassa. Hän pakkaa tekemään samaa penkeissäkin, mutta säkit olivat oikein namulaari: hiukan kun kuoputti, niin pääsi käsiksi kanankakkaan. Arvata saattaa, etteivät hentoiset taimet tämmöistä kyytiä kestäneet. Muutama siemen oli jäänyt yli, ja ne nakkasin suoraan säkkeihin, kuten teen kesäkurpitsan siemenillekin. Kaksi on itänyt, mutta epäilen etteivät ehdi tuottaa satoa, mutta periksi en anna, vaan kokeilen ensi keväänä uudelleen.

Näiden lisäksi on vihreä pyöreä lajike.



Häikäisee!



Tien toisella puolella on mahdottoman satoisa mustikkapaikka. Normaaleina vuosina olen noukkinut (täällä noukitaan, ei poimita) pieneltä alalta kymmeniä litroja. Viime vuosi oli heikko, samoin nyt. Muutaman litran olen saanut mustikkaa saaliiksi. Viime kesänä ukrainalaiset miehet, jotka ovat työssä mansikkatilalla, noukkivat vapaa-aikoinaan mustikkaa (miten jaksavatkaan!), ja ostin 30 litraa, mutta hekään eivät tänä vuonna taida mustikoita löytää, koska mitään ei ole kuulunut.

Lähdin hiukan syvemmälle metsään katsomaan, josko löytäisin juolukoita, ja olihan niitä! Kaiken lisäksi oikein komean kokoisia.














Ihana aamu nauttia marjastuksesta! Väinö oli samaa mieltä. 

Paitsi että romuttamolla tehdään nykyään töitä myös viikonloppuisin, aamusta yömyöhään. En voi sanoa, että ääni varsinaisesti haittaisi, mutta kyllä se harmitti. Olisin halunnut kuunnella hiljaisuutta, en kolinaa, telojen kirskuntaa ja paukahduksia.  

Myös yöllä kuuluu ääniä, ja kun valitin niistä ELY:n valvojalle, yrityksen vastaus oli, että silloin tehdään huoltotöitä ja siivotaan. Ken selityksen uskoo ja nielaisee...

Eli: koillisvirtauksella melu on jatkuvaa. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Tosin päivämeteli  on aiempaa vaimeampaa, ja olen pystynyt olemaan ulkona, vaikka murskaus on käynnissä. 

Mutta mikäs teet... 

Jätin juolukat kypsymään ensi viikkoon ja saapastelimme Väinön kanssa aamukaffeelle. 

Maastoutumisharjoitus


8 kommenttia:

  1. Ihana juttu että olet saanut satoa kuitenkin mukavasti. Mustikoita en ole kerinnyt edes katsomaan. Viinimarjoja tulee aika paljon ja olen tehnyt mehua, likööriä ja hyydykettä. Kokonaisina olen myös pakastanut jonkinverran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ollut ahkerana: marjojen laittaminen vie paljon aikaa.

      Poista
  2. Siullahan on tomatit kovasti jo kypsyny, meillä vasta muutama. Mustikoita ei meillä tänävuonna ollukkaan ja juolukkoo en millonkaan oo keränny. Käyttökeleposen marjan tiiän olevan! Harmi nuo murskausäänet. Meitä rissoo räksyttävät koirat, tuossa mökkinuapurissa. Onneks se ei oo montoo viikkoa vuuvessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan niin paljon etelämpänä, ja täällä on ollut lämmintä.
      Juolukkaa ei missään nimessä kannata jättää metsään. Olen lukenut, että se on ravintoarvoltaan mustikkaa parempi.
      Ei saisi antaa koirien haukkua koko ajan. En viitsi itse kuunnella omienkaan haukkumista, enkä halua ainutta lähinaapuriamme häiritä.

      Poista
  3. On sulla rehevät kasvit kasvarissa. Mulla vaan pari rankaa enkä tiedä miksi niin on käynyt. Tai onhan mulla monta epäiltyä vaihtoehtoa: kuumuus, kuivuus, liika märkyys, liian vähän lannoitetta, liikaa lannoitetta jne.
    Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ja kurpitsat ovat kasvusäkeissä, ja joitain tomaatteja on isoissa purkeissa. Niissäkin kasvaa hyvin.
      Kävinkin katsomassa tomaattejasi ja näyttävät aneemisilta. Varovainen arvioni on, että lannoitteita puuttuu.

      Poista
  4. Tulin visiitille tänne viherpeukalon luo😍Satoa on tullutkin.... Mukavaa viikkoa⚘🌻☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherpeukalosta en tiedä, mutta jotain häslään.
      Kasvihuoneessa olen saanut tähän asti kasvatuksen aina onnistumaan. Halvemmalla vihanneksia saisi kaupasta ja vähemmällä työllä, mutta sieltä on vaan niin kiva hakea makoisaa salaattiainesta ja tomaattia leivän päälle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!