lauantai 3. maaliskuuta 2018

'Minette' - mustialanruusu

Olen iskenyt taimen keinotekoiseen rinteeseen, johon aamuaurinkoa lukuunottamatta päivä paistaa, kunnes taivaanrannan taakse laskee.


LISÄYKSENÄ alkuperäiseen tekstiin, että lähetin ruusun kuvan ja ne tiedot, joita minulla tästä yksilöstä on, selvityksen vetäjälle. Sain heti vastauksen, että ruusu on 'Minette' ja siitä haluttaisiin lehtinäyte kesällä. Sehän vallan passaa!
Joten tiedoksi niille lukijoille, jotka ette ole Ruususeuran jäseniä mutta joilla on mustialanruusu, että tästä ruususta ollaan erittäin kiinnostuneita. Jos haluatte lähettää kuvia ym. selvitykseen, sähköpostiosoitteen saa minulta.




Ruusuihmiset huomasivat varmaan Ruusunlehdestä, että mustialanruususta pyydetään selvitystä: kokemuksia, tietoja ja kuvia.

Meinasin napata viime vuoden "sadosta" 'Mineten' kuvia, vaan eipäs ollut. Höh, mitähän olen ajatellut? Sitten piti ruveta selaamaan tietokoneella olevia kamerakuvia, josko niistä löytyisi. Ja vasta vuodelta 2013 oli kaksi kuvaa. Että peräti kaksi. Tai jos ollaan myönteisiä, onneksi oli edes ne kaksi.

Minä olen saanut alun setäni vaimolta Mikkelistä. Ruusu on kasvanut hänen kotisaaressaan, ja hänen isänsä on tuonut ruusun kaupunkireissulta 1950 - luvulla.

Kestävästä ruususta siis taas puhutaan, minkä puolesta puhuu sekin, että lajike on säilynyt monin paikon oman onnensa nojassa.

Lajike tunnistettiin vasta 1980 - luvulla, kun ruotsalaiset tutkijat löysivät tutun näköisen pensaan Sangerhausenin puutarhasta Saksasta. Sitä ennen ruusua oli pidetty ruotsalaisena. Se on kuitenkin ransakalaisen J. P. Vibertin jaloste vuodelta 1819, ja se luokitellaan kuuluvaksi neidonruusuhin.


Lukuisat taimet levisivät  Mustialan maatalousoppilaitoksen kautta 1900 - luvun alussa, sieltä siis lempinimi. Sitten se jotenkin vaipui unohduksiin, eikä sitä ollut juuri myynnissä.

Sateisena kesänä kukat eivät aukene, harmi. Auringon helliessä kukinta on upea, samoin tuoksu.

Kukat haalenevat lähes valkoisiksi.

Korkeudeksi sanotaan metri - puolitoista, ja ruusun pitäisi tehdä valtavasti juurivesoja, mitä meillä ei ole tapahtunut. Leviämistä on ollut, mutta hillittyä, tai... onhan tällä tilaa kasvaa, joten tämäkin on aika vaikea pointti. Mikä on valtavasti?

En tietenkään voi pistää päätäni vadille, että yksilöni todella on 'Minette', eikä näistä kuvista raati pysty varmuudella toteamaan puolesta tai vastaan. Kukan värikin riippuu niin paljon valosta ja valotuksesta.

Suloinen ruusu tämä joka tapauksessa on!

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Satu!

      Odottelemme mielenkiinnolla, onko ruusu 'Minette' vai joku muu.

      Poista
  2. Kiitos sinulle näistä tiedoista ja suloinen on.

    VastaaPoista
  3. Hyvin on samanlainen kuin miunkin, jota luulen mustialanruusuks. Sain sen silloin aikoinaan nuapurin Sepolta ja hiän ol sen suanu Joensuun Niinivuaralta. On siis vanha ruusu ja tuntomerkit sopis hyvin. Satteisena kesänä terälehet nupusta ruskettuu, eikä piäse aukiimaan. Oiskohan jonkunsortin hometta!

    VastaaPoista
  4. Minä kävin usean vuoden myös tuollaista tutkivaa silmää tuon ruusuni kanssa, kunnes tunnistus tuli. Ihana ruusu se on! Minulla se on hauskasti kasvamassa tammen juurella ja sen oksat suojelevat ruusua suuremmalta sateelta. Kaverukset!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista! Jospa minullakin olisi Minette, upeaa. Kiva, kun tämä kestävä ruusu on levinnyt joka puolelle Suomea.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!