torstai 22. maaliskuuta 2018

Suloinen Maiden´s Blush - ruusu




Ranskalaiset kutsuvat tätä kaunotarta nimellä 'Cuisse de Nymphe' - Nymfin reisi. Häveellisemmät englantilaiset ovat tyytyneet Neidon punastukseen.

Niin kuin näkyy, oksat ovat piikkiset ja rotevat.
Ruusun vanhempia ei tunneta, mutta se on ollut viljelyksessä jo 1600 - luvulla.

Alboja eli neidonruusuja on ollut olemassa ehkä jo antiikin aikoina, ja keskiajalla ne olivat erityisen suosittuja. Esim. Botticellin Venuksen syntymä - maalauksessa olevat vaaleanpunertavat ruusut ovat juuri alboja. Ne ovat puhtauden ja viattomuuden symboleita.
Albojen alkuperästä on erilaisia ajatuksia. Yksi on, että ne olisivat syntyneet gallianruusun ja R. arvensis - lajin risteyminä.

Maiden´s Blushin sanotaan olevan vahvimpia  neidonruusuja. Minulla se paleltui pahasti kovissa pakkasissa vuonna 2016 eikä tietenkään kukkinut kesällä. Vyöhykkeeksi ilmoitetaan II, mutta olisi mielenkiintoista kuulla, miten kasvatus on onnistunut suuremmilla luvuilla (huom., Tertin Kartano).

Lehdet ovat vaaleanvihertävät, ja pensas on todella soma, kun siinä on yhtäaikaa sekä auenneita kukkia että nuppuja.



Korkeutta pensaalle on tullut vajaat kaksi metriä, ja sitä voisi kasvattaa myös köynnöksen tapaan. Joku tuki olisi ainakin hyvä, koska oksat saattavat painua maata myöden.

Juurivesoja neidonruusut eivät juuri muodosta, mutta niiden tuoksu on ihana!

Mikkelistä Tertin kartanon pihalta on löydetty ruusu, joka on tunnistettu Maiden´s Blushiksi. Osa Suomesta löytyneistä pensaista saattaa olla Small Maiden´s Blush  - nimistä lajiketta.

8 kommenttia:

  1. Onpa kaunis ruusu. Kauniita kuvia ja hyvä tietopaketti, kiitos tästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiittämisestä, Anneli. Ruusu on kyllä ihana pensas.

    VastaaPoista
  3. Voi mikä ihanuus! Minä olen aloitteleva ruusunkasvattaja. Viime kesänä hankin teresanruusun ja ensi kesäksi haaveilen mm. Madame Hardysta ja Rose de Reschtistä. 🌹 Tuona mainitsemanasi talvena menetin monia ruusuja ja paljon muitakin kasveja. Se oli kamala tuhotalvi!
    Miten pitkään tuo Maiden’s Blush kukkii?

    VastaaPoista
  4. Hei Anni ja tervetuloa lukijaksi!
    Ruusut vievät mennessään, mutta eihän se haittaa-D
    Rose de Rechtsiä en ole saanut menestymään, Madame Hardyllekin taisi käydä huonosti. Mutta kannattaa ilman muuta yrittää: vettäläpäisevä ravinteikas maa ja talvisuojaus.
    Maiden´s Blush kukkii kuukauden verran, joku kirja taisi sanoa kolme viikkoa.

    VastaaPoista
  5. Kaunis ruusu! Oon sitä Tertinkartano ruusuu haaveillu, onko se sama!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sama ruusu. Ja koska Mikkelissä on kanta säilynyt, tätä kannattaisi ehkä kokeilla muillakin paksun lumipeitteen alueilla.

      Poista
  6. Hei, sopiiko tämä Maidens blush aidanteeseen ruusuksi? Kasvaako leveyttä paljon? Onko liian rento kasvutapa aidanteeseen? :)

    Olemme Etelä-Suomessa,paikka on puolivarjoinen ja maa savimaata.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!