perjantai 23. kesäkuuta 2017

Rosa 'Mercedes' on sittenkin hengissä!

Hengissä ollaan! Nimilapun kera.


Ehdin jo harmitella, että taas Mercedes kuoli! Yritin toistamiseen kasvattaa ruusua, koska Mersunaisena olisi niin lystikästä omata sen niminen ruusu😘 Koin siis iloisen yllätyksen, kun pari päivää sitten huomasin elonmerkkejä.

R. 'Mercedes' on itävaltalais-unkarilaisen Rudolf Geschwindin (1829 - 1910) jalosteita. Geschwind pyrki jalostamaan villiruusuista kestäviä ja tuoksuvia kukkijoita, ja kaiken kaikkiaan hän jalosti 140 lajiketta. Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1889 hän esitteli köynnösruusujen kokoelmansa, johon myös Mercedes kuuluu.

Olen istuttanut Mersun kivirykelmän viereen. Ilmeisesti olen ajatellut, että jos se ehtii Suomen oloissa kehittyä köynnösmäikseksi, se voisi nousta nätisti kiven syrjää pitkin. Jää nähtäväksi. Keski-Euroopassa ruusu kipuaa kolmeen metriin asti.

Pirjo Rautio on hankkinut kaikki saatavilla olevat Geschwindit, ja hän pitää monia lajikkeita kokeilemisen arvoisina. Mersusta hän kertoo kirjassaan Suomen Ruusut, että hänellä se on kasvanut reilun metrin korkuiseksi.

Kähvelsin kuvan Ruususeuran kotisivuilta.

Ainoa haittapuoli lienee, että kukat nuokkuvat. Ruusu ikään kuin piilottelee kauneuttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!