maanantai 19. marraskuuta 2018

Mihin melu hävisi?
Ensin kuitenkin alkukevennys pimenevään iltaan... lyhtyjähän ei voi koskaan olla liikaa!
Mutta sitten itse asiaan eli melusaasteeseen, joka on keväästä saakka haitannut elämääni. Melu-tunnistetta seuraamalla pääset katsomaan ryminävideoita. Olen myös lyhyesti selostanut toimenpiteet, joihin ryhdyin kun tilanne kävi sietämättömäksi.

Kumin / metallin käry on reilun kuukauden verran pysynyt poissa pihalta. Se oli oikeastaan ensimmäinen asia, johon kiinnitimme huomiota ja aloimme viritellä varovaista toiveikkuutta. Olisiko romuttamolla ryhdytty toimenpiteisiin?

Voisin tietenkin mennä katsomaan, mitä siellä on tehty. Mutta viikonloppuna en uskalla hirvenmetsästäjien vuoksi ja viikolla en viitsi, koska nähdäkseni metallimurskan, joka suurinta ääntä on pitänyt, joudun menemään niin lähelle aluetta, että minut nähdään.

Kuukausi sitten efekti äänien suhteen muuttui sellaiseksi kuin romuttamo olisi siirtynyt kauemmas. Ryskettä kantautui, mutta vaimeammin. Pari viikkoa sitten hiljeni totaalisesti itä - ja kaakkoisvirtauksilla. Vaikka romuttamo on koillisessa, ilmeisesti metsän kaataminen on mahdollistanut sen, että äänet ovat virranneet laajemmalta alueelta meille.  Viime kesä oli siis kaikin puolin raskas! Itävirtaushan oli sääntö eikä poikkeus, ja melua kuului myös keskellä yötä.

Yhtenä iltana en tahtonut uskoa, että ilmavirta käy idästä, koska pihalla oli niin hiljaista, että korvani soivat. Kävin tarkistamassa, mihin suuntaan savu liikkui, ja uskottava se oli! Idästä puhalsi.

Tänä aamulla suorastaan jännitin. Pitkästä aikaa olisi koillisvirtaus, joka on ollut aivan "tapposuunta". En ole jaksanut olla ulkona ollenkaan.

Rysähdyksiä ja kolahduksia kuului edelleen, mutta arvioisin että 15 kertaa vähemmän kuin pitkiin aikoihin.

Alla on yksi video. Päivän mittaan kolinaa kuului vaihtelevasti, mutta nyt äänet ovat sellaisella tasolla, että ne eivät häiritse. Murskan ääntä en havainnut lainkaan.

Pähkäilen, kehtaanko kirjoittaa ELY:n ylitarkastajalle, jonka valvonnassa romuttamo on ja kysäistä, mitä on tapahtunut.  Eikö olisi ainakin fiksua kiittää häntä ongelman hoitamisesta?

Asumme 8-tien vaikutuspiirissä, ja sen levennys on jo aloitettu Turun suunnalla. Melu tulee siis vain lisääntymään. Meille äänet eivät kuulu häiritsevästi, vaikka tähän kantautuvatkin, mutta monesti mietin ihmisiä, jotka asuvat aivan kiinni tiessä. Joka paikassa ei ole minkään korkuista meluvallia. Kaikkia äänet eivät vaivaa, tunnetasolla, mutta fyysisiä vaikutuksia melu aiheuttaa silti kaikille.

Miten sinä suhtaudut meluun? Joudutko altistumaan sille?

Lintujen ruokintapaikalla käy vilske. Kaksipiippuinen juttu: lisäänkö tahtomattani jyrsijäkantaa? Tästä seuraavalla kerralla. 
Syksy on tehnyt tehtävänsä. Tältä näytti vielä hetki sitten.
Tervetuloa uudet lukijat!

10 kommenttia:

 1. Voi kurja, kuulostaa melkein sodan jyminältä! En jaksaisi tuollaista. Mutta ihminenhän tottuu, kun on pakko. Tässä on niin hiljaista, maalaistouhut vain välistä kuuluu. Väliin ei mitään. Tulin tervehtimään, kun pikkuhiljaa jaksan olla mukana taas tässä blogien maailmassa. Hyvää talven tuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Leila kuulla sinusta! Olen silloin tällöin käynyt kurkkaamassa blogiisi.
   Aivan, kuin olisi sota ollut käynnissä😪todella hermoja raastavaa.

   Poista
 2. Toivottavasti melu pysyy jatkossakin siedettävissä rajoissa.
  Onneksi olemme säästyneet mieheni kanssa ainakin toistaiseksi suuremmilta melusaasteilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minä toivon. Käsittääkseni isommat metsät on jo kaadettu mutta romuttamon toiminta laajenee koko ajan.
   Olette siis onnekkaita👏melu on kauhea kumppani vaikka kuinka koettaa ajatella että se on vaan ääni.

   Poista
 3. Toivottavasti melu pysyy poissa. Meillä on ajoittain liikenteen melua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Liikenteen melusta monet joutuvat kärsimään🤨

   Poista
 4. Meluhaitta on rasittava, mielestäni romuttamot pitäisi siirtää kauemmaksi asumuksista. Päiväkotimelu on minulle tuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asutus on hiipinyt romuttamon lähelle. Keskustassa sen erottaa yhdestä uudesta asuinalueesta synkkä kuusikko. Kun se kaadetaan, niin👎
   Meillä on välimatkaa kilometrin verran. Murska tuli romuttamolle vasta vuosia sen jälkeen kun olimme tontin ostaneet ja rakentaneet.

   Poista
 5. Jospa romuttamon ympärille on rakennettu meluaita, esim kaksinkertainen korkea puuaitakin voi saada ihmeitä aikaan, näin luin netistä. Kaikenkaikkiaan ikävä tilanne, molemmille osapuolille. Mutta aktiivisuus on selvästi kannattanut ja tilanne parantunut, mikä on hyvä juttu.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Blue Tit, tilanne on parantunut. Mutta nyt vahvalla pohjoisviratausella ääni on aika rasittava. Tänään tulin kotiin niin myöhään, että en jaksanut käydä videoimassa, mutta seuraavalla kerrallal teen niin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!