lauantai 3. marraskuuta 2018

Marraskuun puolustusNyt kun kaikki kuistin kesäkukat ovat manan majoilla, voin ripustaa lyhtyjä niiden tilalle. Aivan upea asia sekin, marraskuussa😉.

Minun tuli niin paha mieli marraskuun puolesta, kun kaikki tuntuvat olevan sitä vastaan.

Miksi joka kuukauden pitäisi olla samanlainen? Yhtä kukkien loistoa ja kasvun pauhua? Välillä pitää levätä ja koota voimia. Niin ihmisten kuin luonnonkin.

Mietin aamulla, kävisikö tylsäksi, jos asuisi paikassa, jossa on ikuinen kesä. Kuten Madeiralla on. Kolme perunasatoa vuodessa ja sitä rataa. Ainaista ruohonleikkuutta, kitkemistä, sadon korjaamista, kastelua, taas uuden istutusta ja kylvöä. Siellä syntyneet ihmiset eivät varmaan ymmärrä kaivata muuta, mutta jos itse muuttaisi asumaan sinne. Alkaisiko ikävöidä Suomen syksyjä ja talvia? Nimittäin kuulin viime reissullamme tällaista tapahtuneen.


Nuorempana sain melkein ihottumaa, kun syyskuu koitti, ja kesälle oli jätettävä hyvästit. Sitten aloin miettiä, että olenpa hölmö. Jos aion asua Suomessa, miksi en nauttisi kaikesta, mitä täällä on tarjolla. Turha väkertää vastaan sellaiselle, jolle ei voi mitään. Parempi sopeutua ja ottaa ilo irti kaikista kuukausista.

En mitenkään halua olla besser wisser enkä aliarvioi niitä, joille pimeys aiheuttaa masennusta. Minulle taas häikäisevän valoisat keväät ovat olleet hiukan hankalia viime vuosina. Eivätkä muuten ruusutkaan niistä tykkää.

Olen tietysti muutenkin aika omituinen😅Herään neljän viiden aikoihin, panen otsalampun päähän ja lähden koirien kanssa ulos. Mietin edellisenä iltana, mitkä hommat teen seuraavana aamuna. Koirat tekevät mukavan tunnin parin aamulenkin, minä saan askarrella rauhassa eikä tarvitse kuunnella romuttamon meteleitä. Sen verran valitukseni ELY:lle on näköjään poikinut, että yöaikaan on ollut hiljaisempaa. Käryä ei ole juurikaan tullut, ja sen tilanteen totisesti soisin jatkuvan!

Toivon leutoa talvea, ja sen suuntaista on ennustetukin. Silloin tuulet käyvät lännestä, eivät pohjoisesta tai idästä, jotka kylmän lisäksi tuovat melun minun mieliharmikseni ja stressiksi asti.

Vaikka lähtisin kyllä muutenkin ulos, jos uni ei enää jatku. Olen kärsinyt koko ikäni huonoista unenlahjoista. Nykyään nukahdan hyvin, mutta herään suht aikaisin, ja sängyssä olen pyörinyt niin paljon, että sitä en harrasta enää yhtään, vaan nousen ylös.

Oikeastaan olen oikein tyytyväinen, että rytmini on käännähtänyt päälaelleen. Entisestä iltakukkujasta on tullut aamuvirkku.


On noloa, että puuseppätalouteen ostetaan tällainen rimpulalintulauta Prismasta. Näin kuitenkin tein ja aamulla ripustin laudan yhden kesäkukan tilalle. Kun avasin sälekaihtimet, laudalla touhusi jo innokkaita asiakkaita.

Myös ruusunkiulukat kelpaavat siivekkäille, enkä siksi ole pitänyt kiirettä ruokinnan aloittamisella. Talipötköt laitetaan tarjolle, kun ilma kylmenee. Mittari näyttää nyt seitsemää plusastetta. Erinomaista aikaa siis viimeistellä pihaa talvea varten!

Ruskean eri sävyjä marraskuu tarjoilee. Ja Fiinu maastoutuu maisemaan tosi tehokkaasti!


Ruusujen kunnolliselle kukinnalle saisi jättää hyvästit, jos ei olisi talvilepoa. Sitähän me emme halua, emmehän???

Lokakuun lopulla kukki vielä näin kesäisesti! Sitten seitsemän asteen yöpakkaset katkaisivat kesäkukkien elon.

Nukenkaulukset olivat tuossa terassin seinustalla, ja melkein ihme on tapahtunut sillä suunnalla pihaa! Terassi on kokonaan lasitettu, siis seiniä myöten! Sitä pitää hehkuttaa seuraavassa postauksessa.
Lopuksi kuva yölampustani... Rentouttavaa viikonloppua Sinulle!12 kommenttia:

 1. Kylläpä kirjotit hienosti, ihan samoilla ajatuksilla männään marraskuusta ja muistakin pimmeistä ja märistä kuukausista. Meijätkin herättää jo neljän jäläkeen ja se ottaa piähän, kun ei tarviis vielä nousta. Ihana kun suan tehä kästöitä, noina kuukausina, kesällä ei ne kiinnosta. Ompelen vaikka nalleja uamutuimaan ja päivällä on omat touhunsa. Kaikki ei näistä kuukausista tykkee ja se heille suotakoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla. Pihatyöt ovat aika uuvuttavia, ja minä kaipaan taukoa + aikaa tehdä jotain muuta. Sinulla se on käsityöt, minulla kirjoittaminen. Päivällä voi ottaa nokoset jos siltä tuntuu, eikös vaan? Aamulla kun nousee, niin päivässä saa aikaan uskomattoman paljon!

   Poista
 2. Ihanasti kirjoitettu marraskuusta <3 Ihania kuvia! Mukavaa pyhäinpäivän iltaa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti marraskuu saa ymmärrystä postaukseni myötä😄

   Poista
 3. Loistava postaus, aivan samoin ajattelen minäkin marraskuusta, ja koko kasvukaudesta. En jaksaisi kolmea perunasatoa ym. Ihanat Suomen neljä vuodenaikaa, mitkä antavat meille puutarhamyyrille aikaa levätä!

  Tulin mielenkiinnosta lukemaan, mitä kerrot marraskuun puolustamisesta ja jään ihanaan blogiisi lukijaksi :)
  T. Tuulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki ja tervetuloa lukijaksi! Toivottavasti juttuni ovat myös jatkossa kiinnostavia.
   Totta, vuodenajat ovat yksi rikkaus Pohjolassa. Perinteisesti täällä on eletty luonnon rytmin mukaan, ja suosittelen sitä nykyihmisellekin.

   Poista
 4. Ihanan myönteinen postaus, mutta silti minulle marraskuu on aina raskas taivallettava. Joulukuu menee jo kepeämmin, ja talvensydämen mentyä alkaa askel kevetä valon lisääntyessä.

  Marras eli kuolema on tarpeen lepoa varten. Eihän kukaan jaksa paahtaa kasvukauden hektistä tahtia loputtomiin. Siis marraskuulle on tilauksensa ja tarpeensa - näin sen koen. Mutta se vain väsyttää, joten on pakko levätä. Ja aina jää jotain kesken ja tekemättä puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, Tita, monia pimeys väsyttää ja uuvuttaa. Oletko kirkasvalolamppua kokeillut?
   Viime kesä oli minulle tosi raskas jatkuvan kastelun vuoksi. Väsyin siihen totaalisesti! Teinkö pihalla mitään muuta???

   Poista
 5. Olen samaa mieltä talvi on hyvää aikaa lataa akkuja tulevan kevään ja sitä seuraavien kuukausien puutarha rupeamaan. Minä olen herännyt melkein neljäkymmentä vuotta arkisin viideltä ja viikonloppuisin vähän myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmankos saat niin valtavasti aikaiseksi! Kadehdin energisyyttäsi:)

   Poista
 6. Talvilepo on täälläkin ihan yhtä odotettu aika kuin keväällä kesän odottelu.:) Talvella voi tehdä sitten niitä muita juttuja, harrastaa toisia harrastuksia ja levätä takkatulen ääressä. Tehdä asioita, joita kesällä ei kerkeä. Sillä vaikka rakastankin puutarhan suunnittelua ja pitoa, työmäärä välillä väsyttää. Olen ajatellut joskus kirjoittaa siitä, mutten ole kehdannut kuin kerran vihjaista. Uhannut muuttaa kukkapenkit kukkiviksi pensasryhmiksi, kuten tulen tekemäänkin. Mutta ehkä ensi kesänä kirjoitan siitä lisää...
  Hyvä, että olet löytänyt rauhallisia hetkiä päivääsi.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien voimia ja tuntemuksia pitäisi kuunnella, ja hyvä kun olet niin tehnyt.
   Koetin etsiä, mutta en löydä blogiasi. Osaakohan kukaan auttaa minua?

   Poista

Kiitos kommentistasi!