perjantai 1. syyskuuta 2017

Koeryhmään kuuluvien kanadalaisten ruusujen kuulumisia


Vihdoin saan tämän jutun aikaiseksi!

JOHN CABOT

John Cabot oli ainoa hengissä oleva kandalainen ennen koetta. Kaksi Frontenacia olivat porskuttaneet vuosikaudet, mutta viime talvi koetteli niitä, jostain syystä. Ensimmäistä kertaa muuten peitin ne! Ottivatko siitä nokkiinsa?
Tilanne ei kokeen myötä ihmeellisesti ole kohentunut, ruusuja ei määrällisesti eikä ainakaan "näöllisesti" ole tullut lisää, mutta olen saanut kokemusta ja aion istuttaa ensi keväänä lisää kandalaisia. Tosin hiekkapenkkiin,  kuten näin Hongiston Taimistolla Saarimaan tehneen. Edelleen olen sitä mieltä, että mitä paksumpi sorakerros ruusuilla on, sitä paremmin ne ovat meillä kasvaneet ja talvehtineet.



NICOLAS
Ruusu on vajaat 40 cm korkea tällä hetkellä, aika ränsistyneen näköinen eikä kuki enää. Mutta jotain lupaavaa tässä ruusussa on ollut, ja ehkä istutan ensi keväänä pari lisää.



LUCY IRENE

Aika vaatimattoman oloinen ruusu, mutta kestävyyttä kehutaan. Sai kevyen turpeen juurelleen pakkasten alettua (tai lämpötila sahasi edes takaisin), ja se tuntui toimivan. Mutta ensi talvi on taas uudenlaisensa koettelemus. Mikään ei ole varmaa täällä rannikolla.


WILLIAM BAFFIN



Olen kertonut aikaisemmin, että istutin Williamin samaan aikaan Jonihn kanssa. William kesti monet talvet moitteetta, mutta yks kaks se hävisi. Eikä ollut mikään ihmeellinen talvi. Ehkä turvesuojaus olisi auttanut, ehkä ei. Kyseessä voi jopa olla tietyn yksilön kestävyys tai kestämättömyys. MUTTA nyt uusi yritys: William kukkii edelleen ja on elinvoimainen. Herra on kohopenkissä, ja ehkä se on tyydyttävämpi. Aika näyttää taasen.



ADELAIDE HOODLESS
Ruusu on hengissä, mutta on kukkinut kovin huonosti. Annan sille aikaa ja lannoitan hyvin keväällä. Maapohjassa ei pitäisi olla vikaa, koska ennen kuin istutin Adelaiden, parantelin vielä maata, ja samassa penkissä Gallicat tykkäävät asustaa.
Lisäyksenä Titan kommentin perusteella: kukka on meilläkin todella pieni, surkea, mutta näyttää kuvassa  isommalta. Ehkä voimaantuu ensi kesäksi?


FELIX LECLERC


Tämänkin ruusun kasvua on odotettava muutaman vuoden, ennen kuin osaan antaa mitään lausuntoa. Hengissä riittää tällä erää. Korkeutta on 30 cm, ja pikkuinen ruusu on kukkinut pontevasti loppukesän ajan. Eli ehdottomasti paremmin kuin alla mainittavat.






















Ensimmäisenä koetalvena kuolivat Alexander MacKenzie, Emily Carr, Hope for Humanity ja  Da Montarville. Olivat mädäntyneet, siis varsi oli poikki, vaikka kuinka olin peittänyt. Hmmm... ettei peittäminen olisi edesauttanut kuolemaa? Kun otetaan huomioon alueen sääolot. Pakkasta, sadetta, räntää, taas hiukan pakkasta, sadetta jne.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa! Minulla Adelaide Hoodless kukkii vähemmän ja pienemmillä kukilla, kuin viime vuonna. Ja viime vuonna kukat kestivät sadetta - tänä vuonna ei. Ota nyt näistä selvää!?!

    VastaaPoista
  2. En osaa ottaa mitään muuta kantaa kuin että kauniita ovat. Minulla ei ruusuja ole kuin muutamia. Ja ihan tavallisia kait. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!