lauantai 21. tammikuuta 2017

PUUTARHASSA TAPAHTUU --- kanadalaisten ruusujen talvenkestävyyskoe

PÄIVÄN PIDENTYESSÄ...

Mieli alkaa vääjäämättä askarrella (vähäisen) lumen alla lepäävissä kasveissa. Tänä talvena jännitän erityisesti, miten uudet kanadalaiset ruusut pärjäävät. Istutinko ne tarpeeksi syvälle? Levitinkö pakkasten alettua riittävästi suojaavaa multa/hiekkaseosta?

Innostuin osallistumaan kymmenien muiden tapaan kanadalaisten ruusujen kestävyyskokeeseen luettuani siitä Ruususeuran lehdestä. Blomqvistin taimisto, www.blomqvistintaimisto.com, toimitti ruusut koeryhmäläisille. Tosin edellisen talven poikkeuksellisen kova pakkasjakso, joka iski lumettomaan maahan, aiheutti paljon harmia myös taimistoilla.

Seuraavilla ruusuilla pääsin alkuun:

- Adeleide Hoodless
- Alexander MacKenzie
- Da Montarville
- Emily Carr
- Lucy Irene
- Nicolas
- Hope for Humanity

Vakka-Taimesta, www.saunalahti.fi/vemr/, ostin tähän sarjaan kuuluvan William Baffinin. Minulla oli sellainen jo kerran, mutta jokin talvi oli liian rankka, ja se "menehtyi". Enkä ole koskaan ennen tätä koetta ja sitä kautta saatuja ohjeita ymmärtänyt istuttaa arkoja ruusuja "Kiinaan asti".

Hongiston taimisto, www.hongistontaimisto.fi, tarjosi koeryhmäläisille mielenkiintoista mahdollisuutta testata heidän omia kandanruusujalosteitaan. Minulle tuli neljä pikkuruista ruusunalkua, joiden niminä on vasta kirjain-ja numeroyhdistelmä.

Kuvassa oleva John Cabot on kanadalaisista menestynyt minulla parhaiten. Kokemukseni mukaan se kestää aika hyvin pakkasiakin, ilman suojausta. Viime talven jälkeen napsin kyllä paleltuneita oksia pois, mutta koska se kukkii myös saman vuoden versoilla, sain silti nauttia runsaasta ja pitkästä kukinnasta. 












 


 Kesää odotellessa! Tätä kuvaa katsoessa voi (melkein) haistaa 🌹tuoksun



Tässä yksi monista suosikeistani: 'Rosa Mundi'. Aivan uskomattoman ihana ruusu!
Huomaa taakse piiloutunut Väinö-herra, joka myös nauttii ruusujen kauneudesta.



1 kommentti:

  1. Hei! Katselin sinun kanadalaisia lajejasi, aivan eri lajeja kuin minulla, joten kiintoisaa seurata, miten ne asettuvat kasvamaan. John Cabot on minulla, Henry Kelsey, John Davies, Betty Bland ja ja... kas kun ei tule mieleen, köynnöstävä sekin. Hyvin ainakin vielä näyttävät jaksavan lumen alla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!