maanantai 23. syyskuuta 2019

Kriikunoiden säilöntää




Löysin netistä aika pätevän neuvon: kriikunat kuumennetaan, jolloin kivet irtoavat. Vettä ei tarvitse lisätä kattilan pohjalle kuin tiraus. Hedelmistä itsestään irtoaa nestettä riittävästi.

Sen jälkeen ne voi survoa siivilässä perunanuijalla, ja kivet ja kuoren kappaleet jäävät siivilään.



Minulla oli ensin liian pieni kattila siivilän alla. Piti tämäkin blondin kokeilla, mutta viiden litran kattila on sopivan kokoinen tämmöiselle normisiivilälle.

Viestiketjussa, josta bongasin ohjeen, monet valittivat hillon jääneen liian löysäksi. Samaten yksi tuttu rouva kertoi tekevänsä kriikunoista mehua. Näppäränä tyttönä yhdistin nämä kaksi tietoa ja siivilöin sakan tiheämmän seulan läpi, jolloin sain mahtavan punaista nektaria. Hillosta tuli tavallisellakin sokerilla kiinteää, mutta ei kumminkaan marmeladia, jota näistä myös voi valmistaa.



Smoothien juojat, haloo! Eikö ole pontevan väristä? Luomua ja erittäin lähiruokaa. Loistava pohja terveysjuomalle, eikä sokeria ole pakko lisätä lainkaan.


Kattilaan jäi kiehautuksen jälkeen (kanelitanko vasemmalta kurkistaa) näin hehkuvan punainen tulos, mutta se tummeni jäähdyttyään luumunpunaiseksi.





Eilen tuli kiire, koska säätiedotus lupasi vähintään kolmen asteen pakkasta, eikä pettänyt lupaustaan. Alamaa, jossa kriikunapuu kasvaa, oli valkoisessa härmässä vielä kahdeksan maissa. Kriikunat olisivat paleltuneet, ja semmoinen moka on joskus käynytkin.

Mieheni auttoi, noukki ylemmistä oksista ja minä alemmista. Vaikka satoa oli lahjoitettu, myyty ja itse käytetty, vieläkin hedelmiä tuli melkein kolme ämpärillistä. Ensimmäinen kerta kun Artturimme tuotti näin paljon!

Tarjottelin tutuille satoa whatsappin tilan kautta, ja joku vastasikin. Eräs sukulaisrouva antoi ohjeeksi, että pakasta kriikunat sellaisinaan ja tee niistä talvella jotain... kun on enemmän aikaa. Yhden ämpärillisen pussitin, toisen jaan eteenpäin ja kolmannesta teen omenoiden ja hillosokerin kera hilloa.

Kiitos Artturi!

6 kommenttia:

  1. Suussa sulavan näköistä sekä varmasti myös makoistakin hilloa:)
    Meidät yllätti tänä vuonna luumusato paljoudellaan, jotenka pakastin osan niistä, saa sitten talvella tehdä niistä kaikenlaista:)
    Kauniita kukkasia ja ihana tuo kartano kierros:)
    Kaunista syksyä sinulle!
    T: -Satuli-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuli todella hyvää hilloa. Olen monilta kuullut, että luumuja on tullut runsaasti. Välillä on vuosia ettei tule yhden yhtäkään.
      Samoin sinulle!

      Poista
  2. Kaunista on väriltään hillo. Meillä ei kriikunoita ookkaan ja luumuja on suatu riitävästi Tuoreeltaan on syöty ja makkeita ovat. Sain vuosia sitten velpojalta taimen, on Kuokkala. Kuntala ei vielä oo satoiässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komeaa hilloa tuli! Mahtaisivatko kriikunat ehtiä kypsyä teillä asti? Artturi on ainakin kovin myöhäinen lajike.

      Poista
  3. Meillä on yksi kriikunapuu joka tuotti nyt vasta ensimmäiset olikohan se neljä hedelmää. Ihanaa että tämäkin alkaa meilläkin tuottamaan satoa. Teillä on sato ollut todella komea. Kirsikat teen juuri tämän sinun ohjeen mukaan niin saan kivet nopeasti pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljästä ei ihan vielä hilloa tehdä, mutta ehkä ensi vuonna...
      Mikähän meidän kirsikkaamme vaivaa? Kukkii kyllä, mutta satoa on tullut kovin huonosti. Tänä vuonna ei ainuttakaan.
      Joo, on nopea ja näppärä konsti!

      Poista

Kiitos kommentistasi!