torstai 12. syyskuuta 2019

Laiskan puutarhurin syysistutuksia



Eikä sitten tikahduta nauruun siellä🙈. Esittelen tässä huimat ostokseni, ja kaikki ovat jopa jo maassa.




Jostain täytyy aloittaa. Syyskukkijoista on meillä pulaa, ja jonkun blogissa (en valitettavasti muista kenen, mutta ehkä hän tunnistaa itsensä) oli ihania pensashanhikkeja. Kävin postauksen innoittamana ostamassa peräti neljä kappaletta.








Elämäni ensimmäinen mansikkamaa! 25 kappaletta jatkuva tuottoista Ria-lajiketta. Kuva ei paljasta, mutta maa on sen verran viettävä, että emme tehneet kekoja. Siemen-Floran myyjä opasti kädestä pitäen mansikan kasvatukseen. 
Kyllästyin kasvimaahan aivan tyystin. Se on keuhkosammaleen valtaama, enkä ole saanut sitä pois. Hetkellisesti se ruskettuu, kun olen ruiskuttanut etikalla ja jopa myrkkyä olen kokeillut. Katteen alla se ainakin kuolee, tai niin toivon. Multa on tuotu sienimöltä, jonka toiminta loppui, ja usemman vuoden maa tuotti hurjasti satoa. Kunnes kyllästyin taistelemaan sammalta vastaan. Myyjä epäili, että se on tullut mullan mukana, vaikka sen piti olla streriiliä. Mene ja tiedä, mutta tämmöiseen ratkaisuun päädyttiin. 


 

12 kommenttia:

  1. Pensashanhikkeja on meilläkin mökillä. Ne ovat kiitollisia kasvatettavia. Mansikoita en ole itse koskaan kokeillut, mutta mieli tekisi.
    Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina! Niinpä, olin jotenkin unohtanut koko pensaan, ja vielä kun on saatavilla muitakin värejä kuin vain peruskeltaista. Ostamani keltainen on vaalean sitruunan värinen.

      Poista
  2. Sipulipusseistasi löytyy kahta suosikkiani, eli krookuksia ja hyasintteja.
    Hyvin vähäiset ovat vielä omat sipuliostokseni. Muutama pussi Lidlin alesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasintit ovat komeita. Pussit ovat kovin houkuttelevia, pitää muistuttaa itselleen niitä käännellessä, mikä työ istutuksessa on.

      Poista
  3. Sipulipusseja ostelin jo itsekin: tulppaaneja (valkoista Spring Greeniä ja oranssia Daydreamia) ja ukkolaukkoja. Nuo Blue Pearl-krookuksesi näyttävät hyviltä...ehkäpä...ihailin niitä Kodinkukat-kuvastossa.
    Pensashanhikit ovat kiitollisia ja helppoja, ja nyt niitä kasvaa valkoisen talomme ympärillä valkoisina, vaaleankeltaisina, keltaisina, oransseina, vaaleanpunaisina ja punaisina. Meniköhän vähän ylitse? Ainahan niitä saa sitten siirrettyä muualle, jos joskus kyllästyttää.
    Noitten multien kanssa on ihmetelty meilläkin, kun niitä on halvalla ostettu naapuriyrittäjältä. Nyt ostan vain Biolanin multaa, eikä ole tarvinnut enää ihmetellä (tämä ei ole mainos!).
    Toivon onnea mansikkamaan kanssa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, sinullahan on paljon hanhikkeja! Ihanan monia värejä.
      Juu, eivät ole mullat aina sitä, mitä luvataan. Me ollaan sen verran lähellä Biolania, että sieltä voisi hakea peräkärrylläkin tavaraa, myös irtomultaa. Outletissa on kuulemma melkein ilmaista.

      Poista
  4. Voih, minulta jäävät kaikki sipulit tänä vuonna kauppaan ja se kyllä vähän harmittaa. Mutta eipä sille mitään mahda. Kauniita hankintoja olet tehnyt!
    Pensashanhikit ovat meillä yllättäneet tänä vuonna kauniilla ja runsaalla kukinnallaan erittäin positiivisesti. Kivaa, että puutarhassa on vielä alkusyksylläkin kukkijoita. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Anni, sinulla on niin paljon kaikkea kaunista. Älä huoli, tärkeintä on terveytesi, vaikka varmasti samassa tilanteessa ajattelisin samalla tavalla.
      Eikä minulle ole ketään, joka hoitaisi pihaani, jos (kun) sairastun tai jotain muuta.
      Jotenkin hanhikki on eskaloitunut siksi lämpimän keltaiseksi, tylsäksi, ei minun värimaailmaani kuuluvaksi. Blue Tit blogissaan onneksi esitteli muitakin vaihtoehtoja. Isot kiitokset hänelle!

      Poista
  5. Tiällä vielä sipulit on matkalla tänne. Oon mie muutaman pussukan ostanu kaupastakin. Istuttaminen on vielä eissäpäin. En oo hanhikeista tykänny, jospa nyt kun uusia värejäkin on innostun. Syksyllhän se kukkii ja pirteen näkösiä uusia lajikkeita oot ostanu. Ihan tuntematon on tuo mansikkalajike. Meillä tuota keuhkosammalta on talon seinänvieressä nurkkauksessa, mihin ei aurinko paista milloinkaan ja pitäs ottoo ylös ne kivet ja putsata se ihan perusteellisesti. Se viihtyy vissiin happamessa ja varjosessa. Onneks ei vielä oo kukkapenkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ole vielä kiire sipuleilla.
      Kiinnostavia lajikkeita on jalostettu hanhikista, ja varmaan ostan lisää kun näen uusia värejä.
      Olen yrittänyt kalkitsemistakin, ei ole auttanut. Ja kasvimaalle paistaa aurinko koko päivän. Kukkapenkissä sammal vielä menettelee, mutta ei kasvimaalla.

      Poista
  6. Mukavan värisiä hanhikkeja meillä on niitä muutama mutta ei ole oikein päässeet kasvuvauhtiin. Muutama sipulipussi on tullut hankittua ja mansikkamaalle muutamia uusia taimia. Keuhkosammal on ikävä vieras vaikea poistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtaako olla hidaskasvuinen? Nämä minunkin ovat pientä sorttia, metrin korkuisiksi jäävät, ja sopivat hyvin reunuskasviksi.
      Vahvat kasvit hukuttavat alleen keuhkosammaleen, eikä minua haittaa, jos sitä on välissä, vähän.

      Poista

Kiitos kommentistasi!