maanantai 17. joulukuuta 2018

Lisäänkö lintuja ruokkimalla jyrsijäkantoja?

Ensin pitää riemuita yön ja aamun aikana sataneesta lumesta! Voi kun se pysyisi ja hellisi ruusuparkojani. Mitenkähän on käynyt aroille kanadalaisille, jotka jo suojasin pakkasten tullessa ja sitten vettä satoi yhtä mittaa kolme päivää?

Kuva on otettu kuun alussa, mutta nyt se on jälleen ajantasainen.


Talitiainen oli eksynyt terassille, löysi lopulta tiensä omin avuin pois sieltä.
Lintulaudalla ja talipötköillä vierailevat pääasiassa tiaiset. Joskus herraharakka ja käpytikka näyttäytyvät.

Maahan tippuu aina syötävää, se on selvä, ja sitä kautta hiiret ja rotat pääsevät myös apajille. Tästähän on aika ajoin uutisissa, että lintujen talviruokinnan vuoksi jyrsijäkannat ovat paikoitellen räjähtäneet.

Mitä sinä ajattelet tästä?

Olen tarkkaillut jälkiä silloin kun jotain riitettä on maan pinnalla ollut enkä ole kumma kyllä, jyrsijöiden jälkiä nähnyt. Vintilläkin on ollut suht hiljaista muihin vuosiin verrattuna. Siellä on muutama kräpsä viritettynä, mutta jos liikenne on oikein vilkasta, ne eivät juuri kantaa verota. Meidän ainoa lähinaapurimme oli valittanut miehelleni, että heillä hiiret juoksevat vintillä niin paljon, että perhe ei saa nukuttua. Kräpsistä he ovat syksyn mittaan melkoinen hiirisaalis. Heillä, samoin kuin meillä, on sisällä vekottimia, joiden pitäisi pitää jyrsijät loitolla. Niitä vissiin tarttis olla aika monta: isommassa huoneessa kaksi - kolme. Noh, meillä ei ainakaan ole tarpeeksi eli niiden vaikutukseen ei voi vedota.

Mieleeni tuli yksi muutos. Tänä syksynä moukaroitiin parin vuoden tauon jälkeen koiratarhan läheisyyteen myyränkarkotin. Sellainen metalliputki, joka "kiljuu" ja tuottaako se tärinää, mutta jotain kuitenkin, mikä pakottaa myyrät naapurin puolelle. Tämä laite on toiminut oikein mallikelpoisesti! Nyt se on eri paikassa kuin aikaisemmin: paljon lähempänä taloa. Voisivatko sen tuottamat värinät ulottua taloon asti ja ajaa hiirulaiset toiselle puolelle tietä?Sinistä hämärää...

Olisi kiva kuulla sinun kokemuksiasi. Miten olet saanut jyrsijät pysymään talon ulkopuolella?Kiitos vierailustasi!

15 kommenttia:

 1. Kyllä meillä jonkin verran on hiiriä avoullakolla, varsinkin alkutalvesta, mutta siellä on kolme Giljotti-hiirenloukkua vähentämässä kantaa. Toimii! Ja on siisti ja nopea, ei hiiri jää kitumaan, mikä on minulle tärkeä asia.
  Luin juuri k-raudan sivuilta noista hiirenkarkottimista, mutten tiedä tehoa. Aikoinaan meillä oli myyränkarkotin kukkapenkissä, joka toimi kolmella isolla patterilla: ei tehonnut maamyyriin. Ainakaan meillä. Ne katosivat aikanaan ihan itsestään.
  Lintulaudan alla on meillä siemeniä, jopa laitan niitä sinne linnuille, jotka ruokailevat vain maassa esim. keltasirkut, fasaanit ja rakas ympärivuotinen mustarastaamme. Naapurin kissakin käy syömässä lintujen maahan tiputtamaan talia. Joskus näkyy hiirenjälkiä, muttei paljon. Rottia en ole nähnyt koskaan.En ole asiasta erityisen huolissani. Hiiret on kyllä loukutettava tavalla tai toisella talon sisältä, ne eivät kuulu sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain konsteja on käytettävä, näin se vaan on.
   Meillä on vissiin samanlainen myyränkarkotin, ja tässä se toimii. Ensimmäisten kasojen ilmestyttyä syksyllä laitoimme karkottimen maahan, ja sen jälkeen ei ole kasan kasaa näkynyt.
   Mihinkäs meidän fasaanimme ovat hävinneet? Kommenttisi myötä tajusin, että koiraan huutoa ei ole kuulunut loppukesän jälkeen.

   Poista
 2. Tuo myyränkarkotin mtäytyy hankia. Meillä täällä maalla on aina syksyisin hiiriä ja myyriä, kuuluuhan nekin luontoon. Kotiin niitä ei haluta siksipä kaikki karkoittimet ovat tarpeen. t, puutarhurintytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoon ne kuuluvat ja siellä saavat vipeltää, kunhan pysyvät seinien ulkopuolella.

   Poista
 3. Meillä on ollut myyränkarkottimia mökillä useana vuonna ja minusta toimii. Hiiristä pitää sanoa senverran että täällä rivarinpihalla ei saisi lintuja syöttää juuri tämän ongelman takia . Meillä seinänaapuri alkoi syöttää tänä vuonna lintuja ja hiiriä ollaan senjälkeen saatu tosi paljon. Yläkerran lasitetulta parvekkeeltakin kolme. Ei uskalla kunnolla tuulettaakkaan kun pelottaa että ne tulee sisälle . Minä sanoin heille että hiiriä on yläkerran parvekkeella .he ostivat loukkuja ja ruokinta jatkuu. Että kyllä se ihan selvästi lisää jyrsiöiden määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko niin, että taajamissa hiirillä on vähemmän ruokaa ja siksi hakeutuvat lintulautojen lähelle? Ikävää kyllä, koska lintujakin olisi kiva ruokkia. Mutta tuo on jo aikamoinen ongelma kun ei tuuletaakaan uskalla.

   Poista
 4. Meillä on patterilla käyvä myyränkarkotin. Kontiainen ei sen lähelle kekoja tie. Muuten myllevää rannan luona. Rantakukkapenkissäkin käyp. Ei kelepoo tulppaanin mukulat. Sisällä meillä on sähköllä käyvä karkotin. Muutaman kerran on jottain rapinoo kuulunu, hävivää äkkiä. Lintuja syötetään ja ei enempee jäläkiä oo havaittu, kuin muulloinkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kontiainenhan se on, joka kekoja tekee. Mukava otus, mutta ei silloin kun myllää nurmikon ylösalaisin.
   Tosiaan, kuten edellä totesin, hiiret löytävät maalta ruokaa muualtakin kuin laudoilta. Olisiko syy tässä?

   Poista
 5. Hyvää pohdintaa. Meillä ei onneksi ole ollut myyriä eikä hiiriäkään, joten ei ole tarvinnut viritellä ansoja. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Meillä ei talon luona ole merkkejä hiiristä tai myyristä. Metsäpuutarhassa olen ajoittain yksittäiset pikkujyrsijän jäljet nähnyt lumessa. Tunnelmallista joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ympärillämme olevat viljapellot varmasti houkuttelevat hiiriä eri tavalla kuin kaupunkimaiset olosuhteet.

   Poista
 7. Meillä lintuja ruokitaan aktiivisesti ja kaksi kissapoikaa pitävät huolen, ettei jyrsijäkanta pääse holtittomasti lisääntymään! Vielä pärjäillään hyvin ja jatkan ruokintaa, iloa pikkulinnut kovasti minulle tuottavat!

  Mukavaa loppuvuotta ja pian alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissaa mekin pohdimme, mutta pelkään että joku tekee kissalle pahaa. Kaikenlaisia ihmisiä kun valitettavsti on, enkä sitä paitsi voi olla varma, että koirat hyväksyisivät kisua. Täällä päin on kissoja kaiken lisäksi hävinnyt. Ilveskö on ollut asialla?
   Samoin Sinulle!

   Poista
 8. Valitettavasti kotonasi ei todennäköisesti ole mahdollista suojautua hiiriltä talvella. He löytävät aina tien sisään. On hyvä, että nyt on asiantuntijoita, jotka voivat aina auttaa meitä torjumaan niitä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!