maanantai 16. heinäkuuta 2018

Tarhakurtturuusu 'Ritausma' yllätti


Toinen 'Ritausmani' on toipunut melko hyvin talven koetuksista. Jos muistat, harmittelin, miten pahoin tämä lajike paleltui. Mutta nyt kukkii runsaasti!

Rupesin katsomaan ruusukirjoja, ja toden totta, 'Ritausma' kukkii myös saman vuoden versoilla. Ilmankos!





Pensas kasvaa noin 1,5 metriseksi ja 2 metriä leveäksi. Kukat nuokkuvat, kuten näkyy, ja tuoksu on mieto, lähes olematon. Varret ovat aika piikkiset, ja ruusu levittäytyy maltillisesti juurivesoilla.

Lajike on latvialaisen Dr. Riekstan jaloste (jossain puhutaan virolaisesta) vuodelta 1963.

Kasvuvyöhyketiedot vaihtelevat. Jossain intoillaan jopa IV-vyöhykkeestä, jossain ollaan varovaisempia ja luvataan kestävyyttä I - II - vyöhykkeillä.
Lumipeite antaa tietenkin suojan ja turvan kasville kuin kasville, joten tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla pohjoisempanakin. Ruusu on minulla ollut terve, ja kukinta on todella herttainen ja näyttävä. Tämä sopii sekä yksittäispensaaksi että ryhmiin.



























Tässä kukassa on heikkoa punerrusta, muuten kukinta on hyvinkin valkoinen. Vaikka määritelmä sanoo näin: kukat ovat reunoiltaan vaaleanpunaiset, kukan keskustaa kohti tummenevat.
Kirjoissa kukat ovat jopa voimakkaan vaaleanpunaiset. Mahtaako valon määrä vaikuttaa väriin? Nimittäin toinen 'Ritausma', joka kasvaa varjoisemmassa kasvupaikassa, on voimakkaamman värinen.


Alla kuva toisesta pensaasta. On se vaan punaisempi.



Lajikkeen kerrotaan viihtyvän jopa varjoisella kasvupaikalla, ja maan suhteen se ei ole nirso.

Käsillä taitaa olla kesän lämpimin viikko, joten kasteleminen jatkuu😅.

Kiitos kun kävit lukemassa!

6 kommenttia:

  1. Aivan ihastuttava ruusu jälleen ,mutta niitähän sinulla on. Sinulta saadut ruusut voivat kohtalaisesti . Vähän on kuivunutta mutta hengissä ovat vielä en uskalla niitä esitellä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan että taimet sinnittelevät pahimman kuivuuden ja kuumuuden yli.

      Poista
  2. Kaunis ruusu on 'Ritausma'. Tämä taitaa olla ruusujen kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, kokeilemisen arvoinen!
      Minulla kukinta oli parempi viime vuonna. Tämä vuosi on jäänyt varsin vaatimattomaksi.

      Poista
  3. Hei! Katselin vähän kesäsi sivuja ja ilahduin ruusuinnostuksestasi! Kauniita ruusuja sinulla onkin, sellaisiakin, jotka eivät näin pohjoisessa viihdy, mutta monta ihan tuttuakin. Kesä oli kummallinen ja hyvä niille, jotka jaksoivat kastella puutarhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasteleminen oli tosi järkyttävää puuhaa, viikosta toiseen. Eikä se lopulta kauheasti auta, mutta piti ruusut ja muut kasvit hengissä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!