keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Madeira : Jardim Botânico - kasvitieteellinen puutarha



Näetkö hyttihissit? Aioimme tulla sellaisella alas, mutta lippu olisi ollut kahdelta melkein 50 €. Nuukuus iski. Puutarhalta on ensin noustava Monteen, jossa vaihdetaan eri linjalle ja tullaan alas kaupunkiin. On kyllä mahtava elämys!

350 metrin korkeudessa sijaitseva puutarha taitaa olla ensimmäisiä kohteita, joissa uusi Madeiran kävijä vierailee. Siellä saa kulumaan koko päivän, jos tutkailee kasveja tarkkaan. Pääsymaksu on vain viisi euroa, ja kaupan päälle voi nauttia upeasta maisemasta.

Avenida do Marilta (rantakadulta) lähtevät keltaiset linja-autot, joista 29, 30 ja 31 vievät perille.
Me tulimme taksilla takaisin, ja se maksoi kymmenen euroa eli ainoastaan muutaman euron enemmän kuin linja-autolippu kahdelta hengeltä.





Elokuussa 2016 saarella riehui tulipalo, joka aiheutti mittavat vahingot. Kolme vanhusta kuoli koteihinsa, ihmisiä evakuoitiin, rakennuksia tuhoutui ja puistot ja luonto kärsivät. Sammutustöitä vaikeutti 90 km / h puhaltanut puuskittainen tuuli, ja tietenkin korkeuserot .
Palo oli tahallaan sytytetty. "Huumehörhö" sai yli 20 vuoden tuomion.


Osa puista on jäänyt eloon mustuneista rungoista huolimatta. Tälläkin alueella on paljon uutta kasvillisuutta, kun palon jälkiä on ollut pakko korjata.


Jardin Botânicon alapuolella on sijainnut orkideapuisto, joka tuhoutui palossa. Kuvat ja tekstit ovat lohdutonta katsottavaa ja luettavaa: http://madeira-orchid.eu/.

Lintupuistossa, Jardim dos Loirosin, emme käyneet. Olimme suljettujen porttien takana, mutta ehkä yritimme alueelle väärästä kohtaa, tai sitten se oli kiinni, koska lintujakin kuoli palossa häkämyrkytykseen.



Mehikasvialue on kuvatuimpia kohteita.

Puutarhassa kasvaa tuhansittain kasveja eri puolilta maailmaa.



Tulin katsomaan ruusutarhaa, vaikka arvasin, että se on surkea. Taustalla näkyvässä entisessä asunnossa on luonnontieteellinen museo.




Mikään muu kasvi ei puhuttele minun niin kuin ruusu. Tuli tälläkin reissulla se todettua useampaan otteeseen. Olin onnellinen jokaisesta kukasta!

Muotopuutarha on hauska!

Sitten ollaan takaisin hotellilla. Kuvissa on näkymä takapihallemme, jossa sijaitsee käsittääkseni Pestanan omistajan ja yhden saaren mahtimiehen eli Dionisio Pestanan koti. Hotellin ja yksityisalueen erottaa korkea valli, jonka päällä esim. poukanville kasvaa.






Loppukevennyksenä seuraavan aamun upea auringonnousu.





4 kommenttia:

  1. Yllätyin noista ruusuista, niitä on tos vähän! Luulis sen olevan ihan ruusujen paratiisi. Kauniita kuvia ja mielenkiintoisia paikkoja. Miksi nuo alatulohissin liput on noin kalliita?

    VastaaPoista
  2. Vähän ja surkeita! Johtuu siitä, että ruusut tarvitsevat talvilevon, ja sitä ne eivät Madeiralla saa.
    EU tuohon hyttihissiin on rahaa antanut, mutta lienee ollut varsin kallis projekti. EU-rahoilla on rakennettu tunneleitakin, ja uimahalli, jonka ylläpitoon ei sitten löytynytkään rahaa. Seisoo tyhjänpanttina :-(

    VastaaPoista
  3. Me olimme tuolla viime kesäkuussa. Madeira on niin kaunis paikka. Kiva kun löysin blogisi! Mukavaa viikonloppua! PS. Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pakettimatkoja ja suoria lentoja Madeiralle oli vain talviaikaan, mutta nykyään pääsee ympäri vuoden. Hiphei!

      Poista

Kiitos kommentistasi!