maanantai 16. lokakuuta 2017

Maukas gluteeniton siemennäkkileipä & pihan syyskuulumisia

Punainen kaneli on tuottanut kelpo sadon, ja tässä yksi vadillinen siitä todisteena. Se on lempiomenalajikkeeni, sopivan hapokas ja kiinteä. Mummulassani oli useampi kanelipuu, ja haukkaamalla punaista poskea mieleni palaa aina lapsuuden syyspäiviin ja näen itseni keräämässä omenoita papan kanssa.

Pihatyöni ovat olleet lähinnä haravoimista. Miten tuulet ovat olleet niin "huonoja", että haavan lehdet ovat pääosin tipahtaneet omalle puolelle😀? Jonain vuosina olen säästynyt lähes kokonaan niiden siivoamiselta, koska lehdet ovat sinkoilleet metsään. Sen puoleen, kaksi isoa haapaa ovat saaneet lähtökäskyn, tosin se jäi tehottomaksi. Yhtenä kevättalvena koetin hakata niiden kuorta pois, mutta aseenani oli tylsä vesuri ja voimani liian vähäiset. Mieheni olisi kaatanut puut jo moneen kertaan, mutta en ole suostunut ennen kuin ne saadaan kuivumaan. Ehkä ensi keväänä moottorisaha pärähtää käymään sopivasti ja veistää haapaparkojen runkoja?

Eilen otin viimeisiä tomaatteja ja kesäkurpitsoja kasvihuoneesta. Tältä erää se hauskuus on ohi. Kiitos sadosta ja tuottamastasi mielihyvästä, kasvihuone!

Talvi tekee oikeasti täälläkin tuloaan. Loppuviikolla on luvattu yöpakkasia. Ihmeellistä syksyä ollaan eletty erikoisen kevään ja kesän jatkeeksi, koska meillä ei ennen ole halla vieraillut.

Oletko jo kokeillut helppoa GLUTEENITONTA SIEMENNÄKKILEIPÄÄ?  Ohjeita on varmasti monenlaisia, mutta se, mitä minä olen tuunaten käyttänyt, on ollut alunperin Yhteishyvässä.




2 dl gluteenittomia jauhoja tai tattarijauhoja, myös riisijauho käy
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
2,5 dl kuumaa vettä
3 rkl rypsiöljyä (olen käyttänyt oliiviöljyä)
1 - 2 rkl silputtua rosmariinia pinnalle

Kuivat aineet sekoitetaan. Lisätään vesi ja öljy. Sekoitetaan, ja löysä taikina levitetään leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Ohjeessa kehotetaan levittämään leivinpaperi taikinan päälle ja painelemaan tasaiseksi, mutta minä en saanut tätä onnistumaan. Taikina jäi kiinni painelupaperiin. Olen tasoittanut taikinan isolla kauhalla.

Kypsennetään 150-asteisessa uunissa 50 -  60  minuuttia. Annetaan jäähtyä ennen paloittelua ja pakkaamista tiiviiseen rasiaan.

On todella maukasta ja terveellistä! Siementen määrää voi vaihdella sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään ja tuunata ohjetta erilaisilla yrteillä. Eilen silppusin joukkoon valkosipulia, ja hyvää tuli. Nami nami. Ruohosipuli antaisi varmasti myös erinomaisen säväyksen ja toisi väriä "tylsän" näköiseen näkkäriin. Tai aurinkokuivattu tomaatti? Kesäkurpitsaraaste? Porkkanaraaste?
Ohjeessa mainittua rosmariinia en ole kokeillut, koska se ei kuulu suosikkeihini, mutta ehkä se yllättäisi iloisesti?





4 kommenttia:

  1. Kiva ohje täytyy kokeilla joskus. Tällaiset ohjeet kiinnostaa. Kerroit että rosmariini ei ole suosikkisi. Minä käytän sitä lohi taskujen maustamiseen. Hyvää on, pitää joskus laittaa ohje. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospas tulevissa päivityksissä kerrot tämän ohjeen? Mielelläni otan vinkkejä vastaan.

      Poista
  2. Mie en ossoo noita kurpitsan ja auringonkukan siemenii leipään käyttee, tulloo varmasti mukavan makusta. Siinä ois vielä opeteltavoo miullekkin.

    VastaaPoista
  3. Voi ihme sinun omeniasi. Minulla on samaa lajia, mutta arvaa, ovatko ne punaisia. Pikkuisen joku ehti punertua. Vain yhtenä syksynä olen saanut kypsiä omenoita ja kyllä ne olivatkin hyviä! Raaoista teen sosetta, ihan hyvää sekin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!