sunnuntai 28. elokuuta 2022

Opastettu kierros A. Ahlströmin ruukkialueella Noormarkussa


'Dutchess de Rohan'

 

Minun kesäni on ollut lähinnä pihalla tönkimistä, ja silti tuntuu, että en ole saanut mitään aikaiseksi. Kuten olen kaikille toitottanut: olen kirinyt kiinni kahta haavan vuoksi menetettyä suvea. 

Yksi muutaman tunnin kesäretki sentään tehtiin, jopa niin kauas kuin Noormarkkuun. 

Ruukkialue on upea, hyvin hoidettu ja uhkuu historiaa sekä rahan hajua. Ihmettelimme mieheni kanssa, miksi emme olleet ennen löytäneet kohdetta. Joskus ei vaan näe lähelle, vaan kurkottaa kauas.

Olimme liikkellä ystävämme Kirsin kanssa; varasimme ja maksoimme opastetun kierroksen etukäteen netissä. Alueella voi liikkua itsekseen, mutta yksityisalue kyltit kertovat, minne asti saa mennä. Oppaan kanssa pääsee kurkkimaan hiukan pidemmälle. Me osallistuimme Puutarhakierreokselle, jolla saa aikamoisen kahden tunnin tietopläjäyksen sekä yrityksen nykyisyydestä että historiasta, maisema-arkkitehtuurista ja rakennuksista. 

Opas oli asiastaan innostunut, jopa ylpeä saadessaan olla osa Ahlsrtömia, ja osasi vastailla kysymyksiimme. Voimme siis suositella!


Antti Ahlström osti Noormarkun kartanon v. 1870. Kaksitoista vuotta myöhemmin valmistui Isotalo (opas kielsi julkaisemasta kuvaa talosta; suku varjelee sitä niin tarkoin) perheen kodiksi ja yhtiön konttoritiloiksi. 

Talon edessä kaareutuu ruusukäytävä, jossa Flammentanzit kukoistivat täyttä päätä. Minä huokailin monet kerrat.

 

Suvun vaurauden tuojina olivat saha ja rautaruukki. 
 

 

Lehmuskäytävä

 

Yksityiskylttien takana on kolme pientä saarta, joilla kasvaa komeita tammia. Sadat omenapuut leikataan keväällä näin järkevään malliin. Omenat jatkojalostetaan keittiöissä joko ruukin ravintoloihin tai myytäviksi vierailijoille.

Takana näkyvät pergola ja Havulinna. Sinne totisesti haluaisin  päästä yöpymään!


 

Pergola, jonka seinillä ei enää kiemurtele kasvillisuutta, mutta edelleen suku järjestää täällä juhlia. 
Havulinna, joka rakennettiin Walter (Antin poika, jolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin alkaa toimariksi) Ahlströmin kodiksi, ja se valmistui v. 1901. Se on saanut vaikutteista sekä Englannista että Keski-Euroopan metsästysmajoista.

Se on varattavissa yrityskäyttöön eli suomennettuna paremman väen kokoontumisiin: yritysjohdon ja - hallituksen tilaisuuksiin. Varauksiin sisältyy aina majoitus, ja talo varataan yhdelle ryhmälle kerrallaan. 

Tällä kertaa talossa kuhisi eri tavalla. Seuraavana päivänä olisi suvun Gullichsenin haaraan kuuluvaan henkilön häät! Kutsuvieraita oli saapunut jo Havulinnaankiin, ja keittiö valmisteli tulevia ruokailuja. 

Tästä syystä emme saanet kävellä Villa Mairean pihalle, vaan jäimme könöttämään risteykseen. Edellisestä vielä tietämättä ihmettelin oppaalle, että kuka talossa asuu. Valot olivat päällä, ja näin kasvojen viivähtävän ikkunassa. Ryhmät pääsevät tutustumaan Villa Maireaan ympäri vuoden. 

 

Tyylikäs pääkonttori (valmistui v. 1916), joka toimii edelleen Ahlstrom Oyj:n, Ahlström Capital Oy:n ja Ahlström Osakeyhtiön koulutus- , kokous - ja edustustiloina. Harvalla tämän tason yrityksellä on pääkonttori Noormarkussa.

 

Alueella on 70 ha viljeltyä peltoalaa, vuokrattuna.
 

Luonnosta kaikki lähtee ja sinne palataan. Ahlstrom-Munksjö on johtava kuitupohjaisten materiaalien valmistaja. Liikevaihto v. 2021 oli 3 miljardia €. 


Kiitos kierroksesta ja tervemenoa paikanpäälle!


 12 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen kuvamatka. Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoiselta vaikuttava paikka ja miten komeita rakennuksia! Kiitos kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Kristiina. On kyllä vierailun arvoinen, ja tarjolla on muitakin kierroksia ja välillä voi nauttia lounasta.

   Poista
 3. Paljon kiitoksia tästä kierroksesta, on niin paljon kohteita, joissa olisi kiinnostavaa käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Päivi! Totta, Suomestakin löytyy monia vierailun arvoisia paikkoja, sekä uudempaa että historiaa.

   Poista
 4. Kiitos kierroksesta. Olemme käyttäneet useammassakin ruukkialueella mutta täällä ei. Mikä onkaan päärakennuksen koko kun muutkin rakennukset ovat näin upeita.
  Tänä vuonna emme ole käyneet missään eikä taida tulla enää käytyäkään mutta ehkä ensi vuonna. Minä olen myös yrittänyt saada syksyn istutuksia tehtyä mutta jotenkin takkuilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä!
   Ai, te olette myös vaan puurtaneet! Tuntuu että "kaikki" ovat olleet koko ajan menossa. Kuvia tulee sieltä ja täältä.
   Jos tonne innostutte, ni meille on sieltä reilun puolen tunnin ajomatka.

   Poista

Kiitos kommentistasi!