tiistai 26. kesäkuuta 2018

Ruusuja Ihodesta ja perennoja Naantalista

Edellisessä postauksessa kerroin Vakka-Taimella vierailusta, ja ruusuntaimet menivät kasvupaikoilleen juhannusaattoaamuna. Kello kuuden kieppeillä lähdimme koirien kanssa istutushommiin. Vaikka penkit olivat valmiina, maata piti ehostaa. Lisäsin läpäisevää hiekkaa. Sen olen havainnut täällä tärkeäksi talven sateiden ja toisaalta pakkasten takia.

Tarpeen mukaan tein näistä miksausta: hiekasta ja luonnonsorasta.

Torstaina oli satanut mielestäni reippaasti. Ha-haa, menin taas halpaan. Näin pitkän kuivan jakson jälkeen maa oli kastunut peräti sentin verran. Kuoppaan siis ensin vettä ja sitten vasta taimi.
'Onnenkantamoinen' ja 'Flammentanz'. Taustalla purppurakeijunkukka 'Little Cuties Frost'.

'Flammentanz' kuoli kaksi vuotta sitten, mutta (ainakin kuvittelen) nyt olevani kokeneempi talvisuojauksen saralla.


Tarhakurtturuusu 'Louise Bugnet' on osoittautunut kestäväksi ja terveeksi. Uusi yksilö meni paikkaamaan kuollutta ruusua.





Ruusuystävät olivat tainneet ehtiä ennen minua, koska lajikkeet olivat vähissä, tai noh, koska minulla oli tietynlaiset ruusut mielessä, kaikkia ei löytynyt,ja tyydyin kompromisseihin.

Tämä on yksi sellainen. Ostin 'Mme Plantier'in. Ajattelin, että kokeillaan taas, josko tällä kertaa ja eri paikassa...
Olin luullut kuvassa olevan yksilön kuolleen ja merkinnyt ruksin sen kohdalle kirjanpitooni. Tänä keväänä maasta ponnisti pieni, sinnikäs ja erittäin kaunis alku, joka kukkii nyt hengähdyttävästi. Milloin rupesin selaamaan papereitani... ihmettelin... ja iloinen yllätys sieltä putkahti. (Minulla on niin paljon ruusuja, että läheskään kaikkia ja niiden kasvupaikkoja en muista ulkoa🙈.)
Ehkä en sittenkään tehnyt aivan huonoa kauppaa, kun ostin toisen. Se pääsi ainakin huolellisemmin tehtyyn maasekoitukseen ja arvokkaalle paikalle: Tyttöjen Ruusuhaudalle.




'Sävel' oli toinen kaunokainen, lähes jatkuvakukintainen ja melko kestävä, jonka otin täydentämään yhtä penkkiä



Näiden lisäksi ostin 'Mme Hardy'n ja 'Leda'n. Molemmat minulla on ollut, mutta molemmista aika jätti. Ei pidä lannistua....


LAPPALAINEN ETELÄSSÄ - blogistin Nilan kanssa ollaan sähköpostilla vaihdettu ajatuksia. Hänellä oli tarjota rentoakankaalia hurjat määrät ja minulla ruusuja vaihtokauppaan. Tosin jo aikaisemmin taidettiin keskustella 'Unnunkoski' - löytöruususta.

Vaiheiden kautta päädyttiin siihen, että minä ja mieheni ajelimme Naantaliin, Nilan ja hänen miehensä juhannusviettopaikkakunnalle. Tällainen lasti siirtyi Nilan hoiviin, ja minä sain aivan valtavasti perennoja!





Monenmoista ruusua oli mielessä, mitä ottaa, mutta lopulta matkaan lähti kuusi lajiketta. Osaa ei saa kaupoista ja loput ovat harvinaisia. Niiden saaminen ylös maasta vaan ei ole aivan yksinkertaista. Juurivesat tai siementaimet tykkäävät kasvaa hyvin hankalissa paikoissa. Mieheni joutui kaivuuhommiin, ja kun hänen voimansa loppuivat, apuun haettiin Kobelco.
Videolla kaivetaan 'Rosa Virgiana' - kiiltoruusu.
Se on levinnyt penkin takaiseen heinikkoon vaikka kuinka pitkälle.





Harmi, että meillä oli kiire takaisin. Vakka-Suomessa on paljon kaunista katsottavaa, mutta syvennytään nähtävyyksiin toisella kertaa.



Poikkesimme syömään Laitilan HelmiSimpukassa. Kokemus oli täydellisen ala-arvoinen. Paikka oli suttuinen lattioita myöden; salaattipöytä näytti niin epäilyttävältä, että uskalsin ottaa vain tomaattia ja salaatinlehtiä. Pöydät olivat pyyhkimättä, mutta kun annokset oli tilattu, johonkin oli pakko parkkeerata.

Kävin pyytämässä kassatytöltä rätin, koska "pöytä on niin saastainen, ettei siinä voi syödä". Tyttö vain läväytti silmiään isommiksi ja työnsi käteeni nuhjuisen rätin. Asiakkaan suora valitus ei voinut vähempää kiinnostaa! Ei pahoittelua, ei liikahdusta siivomaan muita pöytiä, joista suurin osa oli vielä surkeammassa kunnossa. Sormenjälkiä, murusia, ruoantähteitä, tahroja...

Itse ruoka oli farssi. Mieheni sipulipihvi oli ohut kuin paperi, pieni, kuiva ja palanut. Kehotin häntä monta kertaa valittamaan ja pyytämään uuden, mutta hän söi kitisten annoksensa loppuun. Muutenkin annos oli aivan onneton! Perunamuusiakin oli vain muutama lusikallinen.

Minun grillattu loheni (reilun kämmenen kokoinen pala) oli myös hyvin kypsennetty. Kyllä vaan, toinen puoli oli mustaa korppua, jonka vedin pois. Kalan lisukkeena oli neljä pientä röstiperunaa, muutama rucolanlehti ja pieni kupillinen mautonta kastiketta. 16,50 € hintaan odottaa kyllä saavansa jonkinkokoisen annoksen.

Töissä oli pelkästään nuoria ihmisiä. Kesätyöntekijöitä? Kokemattomuutta? En halveksu kenenkään nuoruutta, mutta ainakaan kassatytöllä asenne ei ollut kohdillaan.

Lukija tietenkin huomauttaa, että mitäs siinä nariset, olisit valittanut. Kyllä, mutta kun minä valitin jo! Jos tyttö olisi ollut yhtään kiinnostunut meistä asiakkaina, hän olisi tullut kysymään, oletteko kuitenkin tyytyväisiä ruokaan. 

Täydelleen pitää paikkansa: hyvä ruoka, parempi mieli. Sitä voi mainoisti jatkaa: huono ruoka, paha mieli.

Eiliseen tekstiin täydennys. Päätin kuitenkin lähettää palautetta suoraan HelmiSimpukkaan, koska se on reilua. Yrityksellä täytyy olla mahdollisuus reagoida valitukseen. Takanapäin nuriseminen ei ole fiksua.

Sain tällaisen vastauksen Laitilan yksikön päälliköltä. Kirsi Aittakarilta. 

Olen pahoillani tapahtuneesta. Keskustelen työvuorossa olleen kassahenkilökunnan ja kokin kanssa tapahtuneesta. Meillä on ensiarvoisen tärkeää siisteys, ja hyvä ruoka, mutta nyt näin ei ollut. Ja siitä anteeksipyyntöni. Jatkossa panostamme perehdytykseen ja että siisteys pysyy vaaditulla tasolla ja että ruoka on ohjeistuksen mukaista ja maistuvaa. Hyvityksenä ruoasta lähetän ruokakupongit, joilla voitte ruokailla asemallamme ja todeta miten onnistuimme tällä kertaa. 

Ilmaisen ruoan toivossa en palautetta laittanut, vaan siksi, etteivät tuudittautuisi kaiken olevan hyvin kun ovi käy ja kassa kilisee.



Kiitos joka tapauksessa Nilalle ja hänen miehelleen! Pääasia täyttyi, eli taimien vaihto, ja toivottavasti ruusut lähtevät kasvuun. Jos eivät, lisää saa, mutta enää en uskalla pyytää miestäni kaivamaan, paitsi kaivinkoneella😉😂😂
Pussi oli täynnä rentoakankaalia! Kaikki ovat silti löytäneet paikkansa, ja istutus kävi helposti, koska suuri osa taimista oli "levyissä".

Kosteutta pussiin ja pussin suu kiinni! Tällä metodilla perennat näyttävät selviytyneen useamman päivän matkastaan mallikkaasti.


Valkoinen ja pinkki purppurasydän koristavat altaan rappuja molemmin puolin. Altaan korjausprojekti on vielä paljon kesken ja ratkaisut hakusessa, mutta näiden paikka selkiytyi päässäni aika äkkiä.

Korallikeijunkukan asettelin samansävyisen  'Duchesse de Rohan' - ruusun lähelle.

Punainen türiläinen esikko kiviasetelman vierellä, valkoinen unkarinsyreenin juurella.

Lisäksi pusseista löytyi kolmea lajiketta kurjenmiekkoja ja punalatvaa. Siis todella paljon kukkia!


13 kommenttia:

  1. Tuollaiset taimenvaihdot ovat kivoja. Ei kuulosta tosiaan ruokailunne järin ihanalta kokemukselta :( Kurjia tilanteita ja ei se valittaminen aina ihan niin helppoa ole! Meihin on niin iskostettu se ajatus, että pitää olla turpa kiinni ja kiitollinen siitä mitä saa (vaikka siitä maksaisi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, ja on hienoa tutustua blogien takana oleviin naisiin.
      Näin se on, ja se joka huomauttaa, on hankala tapaus, ruikuttaja. Olen todennut tosiasian valitettavan monta kertaa.

      Poista
  2. Hienoja ostoksia jälleen. Olisitte jääneet Naantaliin syömään. Mutta kaunis kiitos vielä ruusuista. Laitan kuvia myöhemmin kun penkki on valmis. Toivottavasti tuomani perennat ilahduttaa teitä vuosia .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, Nila! Ja oli todella ihana tavata, toisella kertaa toivottavasti ehdimme jutella enemmän. Perennat näyttävät virkeiltä, joten uskomme parasta.
      Teen postaukseen päivityksen. Laitoin kuitenkin Simpukkaan palautteen ja sain sieltä asiallisen vastauksen.

      Poista
  3. Ihania ovat ruusut. Miulla Lumo, Teresanruusu ja Mustilanruusu pit leikata alas. Vaurioita on muissakin. Mie vimmassani revi tuota rentoakankaalii pois, nurmikollekkin jo on levinny.
    Mukava on vaihella kasveja ja suaha uusia taimia.
    Harmillinen tuo teijän ruokajuttu, jiäp kyllä mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, mutta onneksi kasvavat uudelleen. Eikös akankaali ole nätti nurmikolla?
      Niinhän se oli, mutta onneksi päällikkö otti minut todesta. Toivotaan, että siisteys ja palvelu paranevat!

      Poista
  4. Huonosta ruoasta kannattaa kyllä mielestäni valittaa, sillä muutoin ei parannusta asiaan ainakaan synny.
    Hienot ruusuostokset ja kivat vaihtarit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin asian pähkäilin, vaikka purnaaminen ei kivalta tunnukaan. Mieluummin antaisi hyvää palautetta. Pitää vielä huomauttaa, että olen joskus käynyt kyseisessä paikassa syömässä, ja silloin kaikki oli kunnossa. En tiedä, mikä nyt mätti.
      Heh, pitäisikö järjestää puutarhablogistien kesken taimenvaihtopäivä?

      Poista
  5. Hei taas sinulla on haaste plogissani.

    VastaaPoista
  6. Upeita ruusuja! Taimienvaihto on kyllä hauskaa ja toisilta saatuja kasveja katsellessa aina kasvin antaja tulee mieleen. Ihanaa heinäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Hyödyllistä ja hauskaa, kyllä. Samoin kaikille lukijoille hyvää heinäkuuta!

      Poista
  7. Taimien vaihdot ovat tosi kivoja, niitä olen myös harrastanut varoen tosin kotiloita, joita meillä ei vielä ole toistaiseksi. Harmittaa, kun palvelu ja ruoka eivät ole hyvää, siisteys on ensiarvoisen tärkeää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkään ei ole kotiloita, mutta Nila antoi vinkiksi että jos epäilee tai on, liottaa kasvista kaikki mullat pois ennen kuin istuttaa. Hän tekee niin, ja kikka on toiminut.
      Suttuinen ruokapaikka on kauhistus! Heti tulee mieleen, onko ruoka puhdasta, peseekö henkilökunta kätensä jne.
      Olen saanut jonkinlaisen pöpön juuri juhannussunnuntaina, vuosia sitten, mutta muistan, että siinäkin paikassa oli likaista. Ruoantähteitä lattialla ja siihen malliin.
      Onneksi nyt Laitilan Helmisimpukkakeikan jälkeen ei tarvinnut oksentaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!