tiistai 12. kesäkuuta 2018

Odotus ja työ palkitaan

Idänjuhannusruusu Rosa 'Grandiflora'

Näin ainakin oletan...

Kukassa on hento punerrus.

Pensas on yleensä täynnä kukkia, mutta kuivuus näkyy vaatimattomana kukintana.


Ruusu on istutettu Emppu-herran haudalle. Kuvassa hän on täydessä elinvoimassa ja ensimmäisiä kertoja käymässä tällä tontilla. Moto on juuri käynyt kaatamassa merkityt puut. Aikamoinen harppaus on otettu niistä ajoista.

Sain 'Grandifloran' äidin serkun naapurilta, joka taas on tuonut alun mummunsa pihalta.

Puutarhurin on näinä viikkona myös ihasteltava ja nautittava kättensä töistä. Ahertamista riittää ainakin isolla pihalla määräämättömästi, ja siksi välillä on pysähdyttävä.... myös muistelemaan menneitä: mistä on lähdetty ja mihin on tultu.



Karhunvatukan kukinta alkaa olla ohi. Normivuonna pörriäiset surisevat oksilla juhannuksena.


'Wasagaming' on kukkinut upeasti, ja koetan saada sen jatkamaan kukintaa, koska jostain luin, että sen pitäisi olla jatkuvakukintainen. Enkö ole lannoittanut tarpeeksi? Kokemuksia olisi kiva kuulla!



Todisteet siitä, että muutama vesitippa eksyi tännekin.

MIKÄ TÄMÄ PENSAS ON? 




Ettei vaan olisi mikään pahamaineinen karkuri? On kyllä oikein kaunis ja kasvaa köynnöstävästi. Syksyllä tekee (myrkylliset?) punaiset marjat. 

Viime vuonna kyselin nimeä pensaalle, mutta silloin kukaan ei ilmoittanut tietävänsä. Josko nyt olisi parempi tuuri.


Aamulla ennen viittä näytti tältä.




Fiinu nauttii vedestä, joka on tarkoitettu luonnoneläinten hyödyksi.


Tänään käsiteltiin tämä aidanne: poistin kuivia oksia, kitkin ja kastelin. Aidanne alkaa olla siinä mallissa, jota olen tavoitellut. Ainoastaan alkupäässä on yksi aukko, johon ostan Vakka-Taimesta jonkun helpon, kestävän ja jatkuvakukintaisen. Vaihtoehtoina keikkuvat monet Pirjo Raution erinomaiset jalosteet. Esim. 'Sassa Natalia' on takuuvarma tarhakurtturuusu. Terveisiä vaan Sassa Natalialle, olen kerran nähnyt neitokaisen, jonka mukaan ruusu on nimetty.

Ihanasti tuoksuva keltapäivänlilja - etuajassa tämäkin



Mummun vaaleanpunainen pioni aukaisee juuri kohta nuppunsa.

Saksankurjenmiekka on kohtalainen. Joka kukasta pitää iloita!

Sitten vähemmän kaunis kuva. Ruusunpiikki nappasi hanskan läpi suoraan etusormen niveleen ja tulehdutti sen. Sormi oli jäykkä pari päivää ja särki, ennen kuin älysin äitini kehotuksesta laittaa siihen kuusenpihkaa. Turvotus laski yhdessä yössä. 
Mitkä hanskat pitävät ruusunpiikit loitolla? Vai onko sellaisia? Kokemuksia saa kertoa, kiitos!
Kädet ovat välillä verillä kyynärpäihin asti, kuin viiltelisin itseäni, vaikka pidän aina pitkähihaista vaatetta kun lähestyn ruusupenkkejä. 



5 kommenttia:

  1. Kaunista kukintoo siellä, kuivuuvesta huolimatta. Tuo Idänjuhannusruusu eritoten. Meillä karhunvadelam kuivatti kaikki muanpiälliset osat, juuresta on tullu uutta kasvuu. Ettei vuan ois koiso tuo sininen kaunotar, on myrkyllinen.
    Pihkavoije on hyvä aine. Äitvainajalta paran säärihaava sillä, kotisairaanhoito käy puhistamassa ja liäkihtemässä montaviikkuu. Pihkavoije kun otettiin käyttöön paran noppiisti ja ei jäläkii jättäny säärihaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ulla!
      Pitää googlata koiso. En viitisi hävittää kun sopii kasvamaansa kohtaan aika hyvin.
      Eipä ole minunkaan vatukka ihmeellinen tänä vuonna, mutta uutta myös pukkaa.
      Kyllä vaan, pihka (meidän suvussa perinteenä on kulkenut että pitää nimenomaan olla kuusen pihkaa) on erinomainen aine.

      Poista
  2. Oi noita ruusuja😍
    Mielenkiintoinen tuo pensas. En osaa kyllä sanoa mikä se on, mutta kaunis ja erikoinen kukka siinä on.

    VastaaPoista
  3. Punakoiso taitaa olla. Pirun sitkeä köynnös se on - ja hyvin myrkyllinen.

    Minä käytän töissä viiltosuojattuja työhanskoja, mutta totea niiden olevan kyvyttömiä ruusun piikkien pistoihin. Viilto ja pisto on eri asia. Eli hitaasti liikkuvat kädet suojaavat parhaiten pistoilta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos huomioista, googlasin eilen, ja punakoiso pensas on. Kylläkin Suomessa luonnonvarainen, että siinä mielessä se saa mielestäni kasvaa valitsemassaan paikassa.
    Isojen ruusupensaiden syövereihin kun joutuu työntämään kätensä, niin... huh, huh. Pitäisi olla hanskat olkapäihin asti:-D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!