lauantai 16. kesäkuuta 2018

Ruusuista jälleen... Rosa laxa, R. coriifolia var froebelii ja 'Iitin Tiltu'

Nyt tuli tenkkapoo, apus.



Valkokukkaisen luonnonruusun (etualalla 'Iitin Tiltu) kohdalla papereissani lukee Rosa Mollis - iharuusu. Olen kopioinut tiedon nimilapusta, mutta nyt kun rupesin katsomaan ruusukirjoja, nimi ei voi pitää paikkaansa, eihän?




Pirjo Raution kirjasta Suomen ruusut löysin samanlaisen ruusun, jonka nimen laitoin otsikkoon.
Ruusuni on yli kaksi metriä korkea (Mollis vain vajaan metrin ja kukat ovat yleensä vaaleanpunaiset), ja kukat ovat useasti kolmen rympsyissä. Pensas on kartion mallinen eikä ole tehnyt juurivesoja.

Pitää ottaa tämä puheeksi, kun menen Vakka-Taimeen. Merkintöjen perusteella olen ostanut taimen sieltä.

Ilmeisesti muidenkin ruusujen versoihin on ilmestynyt ahnaita vihreitä matoja. Olen muutamana päivänä nyppinyt niitä pois, mutta tehtävä on aika mahdoton. Ihmettelen, etteivät linnut ole niistä enempää innostuneet. Tosin ne madot, jotka tipautin maahan, olivat hävinneet parempiin suihin.



Ruusut täydentävät toisiaan.
Minä kutsuisin tätä väriä karmiininpunaiseksi.

Yksinkertaisia ruusun kukkia täytyy katsoa tosi läheltä, että näkee niiden hennon kauneuden. Terälehdet ovat kuin silkkipaperia...


'Iitin Tiltu' on löytöruusu Iitin kirkonkylästä, eikä sitä ole löydetty muualta Suomesta. Se luetaan kuuluvaksi ranskanruusuihin, mutta perimässä on ehkä myös tarhakurtturuusua.

Täysin talvenkestävä se ei ole. Hirmuisena talvena kaksi vuotta sitten Tiltu paleltui pahoin. Olisi mielenkiintoista kuulla, millä kasvuvyöhykkeellä asti Tiltu vielä menestyy.

2 kommenttia:

  1. Minulla ei ole hajuakaan joten en voi auttaa sinua ruusuasioissa. Mutta ihailla osaan. Oletko tulossa Naantaliin ?.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea ruusuja on tällai tunnistaakaan.
      Keskustelen vielä mieheni kanssa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!