tiistai 3. syyskuuta 2019

Yksi tapa säilöä tämäkin



Miten säilöä kesäkurpitsaa ja tomaattia?

Jälleen tämä pulma, kun kasvihuone tuottaa enemmän satoa kuin ehditään syödä. Ylimääräisiä kurpitsoja olen raastanut pakkaseen pitkin kesää, mutta nyt alkoi myös tomaatista olla ylituotantoa.

Viime viikolla piti miehille keksiä joku iltaruoka ja selasin reseptejäni. Mitä uutta ja mielenkiintoista laittaisin?

Silmiini osui nuhjaantunut kopio, jonka olen joskus vuosia sitten saanut äidiltäni. Ihme, että olin säästänyt ohjeen, koska en ole tehnyt ruokaa ennen.

En ota siis ohjeesta kunniaa itselleni, vaan jostain lehdestä kopio on napattu. Määrät ovat isoja, ja siitä tulikin mieleeni, että osan voi pakastaa ja käyttää talvella keiton pohjana tai vaikka tehdä makaroonilaatikkoa. Tai mitä vaan! Voi syödä pelkästään, leivän kanssa, perunan tai pastan kastikkeena.

KESÄKURPITSAPATA

3 sipulia
noin 2 rkl öljyä
3 - 4 viipaletta pekonia
4 kesäkurpitsaa
noin 700 g tomaattia
2 paprikaa
(papuja)
1 rkl oreganoa
1 - 2 lihaliemikuutiota
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
noin 400 g jauhelihaa
nippu persiljaa

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota läpikuultaviksi ja lisää pekoni.

2. Leikkaa k-kurpitsat viipaleiksi. Viillä tomaatteihin ristiviilto ja kasta ne kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Lohko tomaatit. Paloittele paprikat ja lisää vihannekset pataan. Voit lisätä myös papuja, muita syyskasviksia tai valkosipulia. Mausta oreganolla (jätin pois, koska en tykkää) ja muilla mausteilla. Anna padan hautua kannen alla noin 45 min.

3. Lisää pataan ruskistettu jauheliha ja hienonnettu persilja.  Tarkista maku.

Varsin simppeli ruoka siis, ja tulee todella maukasta syötävää useammaksi päiväksi tai isommalle porukalle. Lihan voi jättää pois tai käyttää sen tilalla esim. soijaa.

Miesväellekin kelpasi ja jopa kehuttiin😉









Loppuun pari kevennyskuvaa syksyisestä iltataivaasta.
Hiukan tuntuu haikealta. Elokuu on ollut leppoisan lämmin heinäkuun pistävän, uuvuttavan kuumuuden jälkeen, ja sen olisi toivonut jatkuvan ja jatkuvan. Marjoja on ollut mukava popsia suoraan pensaista, mutta nyt ne alkavat loppua. Kriikunoiden kypsymistä vielä odottelen, ja niitä on tulossa hurjasti. Hallat pysykööt siis poissa!







Näetkö kuunsirpin?

 
Miltä sinusta tuntuu? Joko odotat syksyn kuulaita päiviä innolla?
 

14 kommenttia:

  1. Sulla on satoa riittämiin. Toisin on meillä; ne muutama tomaatti jotka onnistuttiin tänä vuonna saamaan on jo syöty, samoin kurkut. Herneitä tuli aika hyvin mutta ei liikaa.
    Tuollaiset ruoat ovat niitä parhaita, kun niistä riittää useammalle aterialle ja usein ne vielä paranevat lämmittäessä.
    En ihan suoranaisesti hihku syksyn tulosta, mutta onhan sekin hienoa aikaa niinkuin kaikki vuodenajat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surku kasvihuonettasi, voi että. Mutta älä anna periksi, kokeile ensi keväänä uudelleen. Minä en ole mikään expertti, mutta Biolanin säkeillä, kuten olen jo kertonut, olen onnistunut. Meillä 2/3 pinta-alasta on katettu, ja mulloksella kasvatan vain salaattityyppisiä.
      Juuri näin, pata on parhaimmillaan parin päivän päästä. Suorastaan hihkun, kun äkkäsin näin helpon, mutta myös terveellisen ruoan, jota voi muunnella suuntaan jos toiseen.
      Olen yleensä ottanut syksyn iloiten vastaan, mutta mikä tänä vuonna lie. Haluaisin kesän jatkuvan.

      Poista
  2. Olipa herkullisen oloinen pataohje, joten kopioin sen itselleni. Kiitos siitä!:)) Eli ensi vuonna on laitettava niitä kurpitsoja kasvamaan...
    Viime vuonna syksyn tuloa oikein odotti, mutta todellakin, tänä vuonna, soisin minäkin kesän vielä jatkuvan. Mistähän se johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, ja nautinnollisia ruokahetkiä sinne!
      Kesäkurpitsa on helppo ja kiitollinen kasvatettava, kunhan pölytys onnistuu. Minä avitan sitä töpsöttelemällä kukkia.
      Onneksi on luvattu lämpöisiä päiviä ensi viikollakin, niin syksy ei tule kovalla rytinällä.

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta kokeilen koska kurpitsaa on. Kyllä minä otan syksyn vastaan mielelläni. Kun enemmät työt helpottaa ulkona niin voi keskittyä ihan muuhun tai vain olla ja tehdä ehkä käsitöitä. Voitaisiin uusia tapaaminen ensi kesänä. Mieti mitä alkuja haluaisit. 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun herkuttelemaan... Totta, syksy tuo helpotuksen. Paitsi että haravoimista ja perkaamista riittää pakkasten tuloon asti.
      Samaa minä ajattelin, mutta tehdään niin päin, että sinä ehdotat mitä sinulla on ylimääräistä antaa. Minulla tuskin on sellaista perennaa, mitä sinulla ei olisi, mutta jos ruusuja mielit. Mutta ehditään tässä pohtia aihetta.

      Poista
    2. Minulta liikenee vaikka mitä. Onnistuiko punalatvan kukinta. Pohditaan aihetta.

      Poista
    3. Onnistui kyllä, ja mielestäni otin kuvankin. Johonkin postaukseen on tulossa😊
      Syksyn kukkijoita kaipaan lisää.

      Poista
    4. No niin. Reseptiä on kokeiltu hyvää oli. Meni jatkoon ainakin viimeistään ensivuonna kun saadaan taas kesäkurpitsaa. Eli kausiruokaa, niitä ohjeita meillä on jo muutamia muitakin erilaisista tuotteista. Pitää nyt vain kirjoittaa muistiin tämä ohje. Kiitos.

      Poista
    5. Hienoa, kiva kun tykkäsitte! Joo, espanjalaiset kurpitsat eivät talvella houkuttele.

      Poista
  4. Miullakin ohje männöö kokkeiluun. Kesäkurpitsoo on kasvanu hyvin ja tomatteja alakaa nyt kypsyy reilusti. Toivottavasti ois pitkä lämmin syksy, viljanpuinnit sais muajussit tehtyy. Meilläkin on alotettu, vaan valamistuminen on hijasta. Ja vasta joitakin daalioita on kukkaan kerinny. Ei hallaöitä kaivattas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesken on siis kesä vielä, ja viljoja on täälläkin puimatta. Eilen katselin, että rupeavat tähkät mustumaan. Vettä vihmoo tälläkin hetkellä, ettei ole puintikelejä tiedossa. Mutta jospa ensi viikolla kuivahtaisi.

      Poista
  5. Kiitos reseptistä, se kuulostaa tosi hyvältä! Meilläkin alkaa nyt tomaattia jo tulla sen verran runsaasti, että saan miettiä, mihin kaikkialle niitä käyttäisin. Kauniita syyskesän päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että saatte reippaasti satoa, kun niin ahkerasti olette uurastaneet pihalla.

      Poista

Kiitos kommentistasi!