lauantai 15. syyskuuta 2018

Merja Koski: Onneks on Lähiruokaa ja Onneks on Luomua

(kuva Tiina Poimio)
Joko olet törmännyt kuvassa oleviin kirjoihin? Tai ollut jossain Citymarketissa katsomassa ja kuulemassa Lähiruoka-markkinoita?

Jos olet, taputukset sinulle. Jos et, edessäsi on hieno ja hyödyllinen kokemus!

Kuvassa on kirjojen kirjoittaja Merja Koski.

Olin kuuntelemassa hänen esitystään paikallisessa kirjastossa tämän viikon maanantaina. Olin kuullut Merjan kirjoista, ja ne oli pitänyt hankkiakin, mutta mutta... Nyt olen iloinen, koska minulla on molemmat kauniit teokset!

Pyysin Merjaa kertomaa hiukan taustaa ja erityisesti valottamaan Lähiruoka-markkinoita. Merja kertoo projekteistaan seuraavasti: 

Olen julkaissut Onneks on Lähiruokaa ja Onneks on Luomua - kirjat vuosina 2015 ja 2017. Molemmat kirjat ovat tietokirjoja, täynnä monipuolista asiaa ruoan takaa ja tuottajatarinoita eri puolelta Suomea. Kirjoissa on asiantuntijalausuntoja ja upeita kuvia luonnosta, eläimistä ja tuotteista. (Kuvat on ottanut Tiina Poimio, ja ne ovat todella kehujen arvoisia! Tämä siis minun välihuomautuksena😇) Olen "oikealta" ammatiltani markkinointisuunnittelija, ja markkinoin itse kirjoja mm. ruokakaupoille. 

K-Citymarket Ruoholahden kauppias sanoi, että hän ostaa kirjoja melko suuren erän sillä ehdolla, että minä ja Kari Aihinen, joka on kirjassani, järjestämme täysin uudenlaiset markkinat. Kape ei päässyt, mutta Jyrki Sukula oli kahtena syksynä kanssani. 

Siitä lähti liikkeelle kiertue, jota olemme vetäneet kahden vuoden ajan K-Citymarketeissa eri puolella Suomea. Olen myös esiintynyt lähiruoan ja luomuruoan puolestapuhujana messuilla ja monissa muissa tapahtumissa. 

Tänään (valitettavasti postaus tulee sen suhteen liian myöhään) on Lähiruoka-markkinat K-Citymarket Koivukylässä. 29.9. Ruoholahdessa, ja 6.10. Nummelassa. Osa tapahtumista tälle syksylle on vielä vahvistamatta. 

Taustaa Lähiruoka - ja Luomumarkkinatapahtumille


Syksyn 2016 jälkeen on järjestetty kymmeniä tapahtumia, ja kaikki ovat onnistuneet loistavasti. Suoramyynti ja verkkokaupat ovat yleistyneet, mutta edelleen ruokakauppa on se, minne ihmiset menevät, kun he haluavat ostaa ruokaa. On hieno havaita, että kauppiaat arvostavat terveellistä lähiruokaa ja pientuottajia.

Lähiruoka-markkinat ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Tapahtumassa on tuote-esittelijöiden lisäksi ohjelmalava, jossa keskustellaan koko päivän ajan ruokaan liittyvistä asioista. Asiakkaat ovat kiinnostuneita aidoista asioista, lähellä tuotetuista ja kotimaisista tuotteista. Ruokaturvallisuus ja terveys ovat myös keskustelujen aiheita.

Koski Group toimii tapahtuman järjestäjänä. Ohjelmalavoilla on ollut monia merkittäviä lähiruoan puolesta puhujia. Lavalla on yleensä kaupungin edustusta, pientuottajia, elintarviketeollisuuden edustajia, ravintoasiantuntijoita ja monia muita.

Ohjelma on informatiivinen ja innostava, joka auttaa kuluttajaa arvostamaan kotimaista, lähellä tuotettua luomu - ja lähiruokaa sekä kaupan roolia, pientuottajia ja yhteistyötä elintarvikeketjussa. Jokainen tapahtuma tehdään paikkakuntakohtaisesti ja yhteistyössä kauppiaan kanssa.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Merja on taitava puhuja, joka tuntee aihepiirinsä. Kirjastossa vietetty tunti hurahti vilauksessa, ja yleisö olisi taatusti kuunnellut (ja myös keskustellut) aiheesta toisen saman verran. 

Esityksen seurauksena menin hetimiten ostamaan pullon sastamalalaista hamppuöljyä. Pellavansiemenöljy vaihtui tuotteeseen, jonka rasvahappokoostumus on vielä parempi. 

Odotan innolla, että pääsen jossain seuraamaan Lähiruoka-markkinoita! Hyvä lukija, mene ihmeessä, jos asut lähellä yllä mainittuja K-Citymarketteja. 

Meinasi vallan unohtua, mutta Merjalla on uusi kirja työn alla: Suomalaiset superfoodit. 


 


7 kommenttia:

  1. Mukava kun tuo lähiruoka on nostettu nyt esille. Ois pitäny jo kauan aikoo sitten. Miekin osallistun ostajana noihin tapahtumiin lähikaupossa. Meillä nuo isot kaupat on ettäällä, jos satutaan noina päivinä sinne, hyödynnetään iliman muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, lähiruoka on hienosti nostettu esille kaupoissakin. Ja hyvä kun asiasta rummutetaan, niin aina enemmän ihmiset alkavat miettiä, mitä ostoskärryihinsä valitsevat.

      Poista
  2. On tosiaan hieno juttu, että lähiruokaa nykyään tuodaan esille aiempaa enemmän.

    VastaaPoista
  3. Lähiruokaa me ostamme kyllä jonkinverran ja myös luomua . Kiitos sinulle . Hyvä postaus .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, lähiruokaa tuskin koskaan rummutetaan liikaa. Toivotaan, että aina vain suurempi kuluttajamäärä huomaa sen hyödyt.

      Poista
  4. Kiitos, hyvästä asiasta on mukava kirjoittaa. Meillä on suuri etu saada lähellä tuotettua ruokaa. Syödään ja nautitaan! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Maailman puhtaimpiin kuuluva luonto tuottaa myös puhdasta ruokaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!